Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016

Η πρώτη αξιολόγηση στο τραπέζι του Eurogroup


11/2/2016

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπ. Οικ. της ευρωζώνης θα βρεθεί η πορεία των συζητήσεων Αθήνας-θεσμών στο ασφαλιστικό και δημοσιονομικό «μέτωπο» με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Η πορεία των συζητήσεων της πρώτης αξιολόγησης θα είναι σήμερα το απόγευμα το βασικό θέμα της συνεδρίασης των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες. Σήμερα δεν αναμένονται ωστόσο αποφάσεις δεδομένου ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο οι θεσμοί θα κάνουν μια διεξοδική ενημέρωση του Εurogroup, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων της ευρωζώνης, από τις οποίες μπορεί να διαφανεί πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Στις Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στην Αθήνα, οι θεσμοί και η κυβέρνηση σημείωσαν σημαντική πρόοδο, ωστόσο υπάρχουν αρκετά θέματα ανοικτά και θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω προσέγγιση, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις συμφωνίας.

Ειδικότερα, στο ασφαλιστικό πεδίο οι διαφωνίες έχουν να κάνουν, κυρίως, με το ποσοστό αναπλήρωσης καθώς και τον αριθμό των ελάχιστων ετών εργασίας για την θεμελίωση συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Στο δημοσιονομικό επίπεδο οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει άμεσα τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, τα οποία έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος το περασμένο καλοκαίρι.


Προτεραιότητα η απολοτικοποίηση του δημόσιου τομέα

Αναφορικά με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, όπως αναφέρουν στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί θεωρούν ότι θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία στη λήψη των αποφάσεων, αφαιρώντας αντίστοιχες αρμοδιότητες από την κυβέρνηση.

Κι αυτό γιατί πολλές χώρες αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συμβολή του ταμείου στις προσπάθειες ανάκαμψης της οικονομίας.

Τέλος, οι εταίροι αναμένεται να εκφράσουν στην ελληνική κυβέρνηση και σε πολιτικό επίπεδο τη δυσφορία τους για τις αλλαγές διοικητικών συμβουλίων επιχειρήσεων και οργανισμών του δημόσιου, που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, θεωρώντας ότι οι κινήσεις αυτές δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία. Άλλωστε, η αποπολιτικοποίηση του δημόσιου τομέα αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του μνημονίου, όπως υπενθυμίζουν στη βελγική πρωτεύουσα.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου