Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Ισχυρή κερδοφορία για τα ΕΛΠΕ


12/5/2016

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ στις 16 του μηνός προχωρά στην αποπληρωμή του ευρωομολόγου ύψους 400 εκατ. δολαρίων, αξιοποιώντας κυρίως υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμα.

Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρείας προσδοκά ακόμη καλύτερη κερδοφορία στο επόμενο τρίμηνο και εξετάζει για το δεύτερο εξάμηνο του έτους το ενδεχόμενο εξόδου στις διεθνείς αγορές, συνεκτιμώντας βέβαια την πορεία της οικονομίας μετά και την επίτευξη της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις 24 Μαΐου. Ειδικότερα, τα ΕΛΠΕ παρουσίασαν για το πρώτο τρίμηνο του έτους συγκρίσιμα κέρδη EBITDA (προ τόκων φόρων και αποσβέσεων) στα 169 εκατ. ευρώ από 205 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η διατήρηση της κερδοφορίας αποδίδεται στα υψηλά διεθνή περιθώρια διύλισης, τις βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις των διυλιστηρίων και τις υψηλές εξαγωγές (55% του συνόλου των πωλήσεων από 50%).

Αλλος ένας λόγος είναι και η αξιοποίηση της ισχυρής ρευστότητας για εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν στις εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού κατά τη διάρκεια του τριμήνου.

Οπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η προμήθεια ποσοτήτων πετρελαίου πληρώθηκε σε κάποιες περιπτώσεις τοις μετρητοίς καθώς επιτεύχθηκαν καλύτερες τιμές.

Αύξηση

Τα ΕΛΠΕ πέτυχαν επίσης αύξηση 84% των καθαρών κερδών στα 32 εκατ. ευρώ από 17 εκατ. ευρώ πέρυσι, παρά την πτώση 7% των πωλήσεων καυσίμων στην εγχώρια αγορά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Τα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ επηρεάστηκαν αρνητικά κατά 40 εκατ. ευρώ επίσης από έκτακτες προβλέψεις της ΔΕΠΑ, λόγω της καταβολής ποσού 100 με 120 εκατ. ευρώ από την εταιρεία φυσικού αερίου στην τουρκική Botas ως απόρροια απόφασης της διεθνούς διαιτησίας.

Ρεκόρ κερδοφορίας σημείωσε ο κλάδος των πετροχημικών με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ και τα αντίστοιχα μεγέθη της Elpedison έκλεισαν στα 7 εκατ. ευρώ.

Η θυγατρική του ομίλου στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αναμένει έσοδα 15 με 17 εκατ. ευρώ από τη θέσπιση του προσωρινού μηχανισμού αμοιβής των μονάδων παραγωγής ρεύματος (ΑΔΙ).

Η υπεραπόδοση των διυλιστηρίων του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης αλλά και η επαναφορά, μετά τις εργασίες συντήρησης, και του συγκροτήματος hydrocracker στην Ελευσίνα αναμένεται να φέρουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου