Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Αισιοδοξία Τσίπρα, επιφυλάξεις Βάιντμαν


17/5/2016

Το ελληνικό ζήτημα, η εβδομάδα κινητοποιήσεων που αρχίζει σήμερα στη Γαλλία, αλλά και η πορεία της οικονομίας στην Ισπανία και την Πορτογαλία απασχολούν για μία ακόμη φορά τον γερμανόφωνο τύπο.

"Ο Τσίπρας εκπέμπει αισιοδοξία" γράφει η Frankfurter Allgemeine, αναπαράγοντας σχετική ανταπόκριση του γερμανικού πρακτορείο ειδήσεων (DPA) από την Αθήνα. Το άρθρο επισημαίνει ότι "στον αγώνα της για να μειώσει το χρέος, η ελληνική κυβέρνηση ποντάρει και σε αυξήσεις φόρων. Όπως μετέδωσαν ελληνικά μέσα ενημέρωσης τη Δευτέρα, ο ΦΠΑ στα περισσότερα τρόφιμα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς αυξάνεται από 23% σε 24%. Η τιμή της βενζίνης αυξάνεται κατά 5 λεπτά το λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 8 λεπτά. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ποντάρει σε άμεση συμφωνία με τους δανειστές και στη συνέχεια θέλει να αντλήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές". Η γερμανική εφημερίδα συμπληρώνει ότι "ήδη στα τέλη της επόμενης εβδομάδας υποβάλλεται προς έγκριση στη Βουλή το τρίτο κομμάτι του πακέτου περικοπών. Πρόκειται για νέους έμμεσους φόρους υψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την ενδεχόμενη απομείωση του ελληνικού χρέους σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Die Welt. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο γερμανός τραπεζίτης επισημαίνει: "Θεωρώ δευτερεύουσας σημασίας αυτή τη συζήτηση. Σε σχέση με το ΑΕΠ της, η Ελλάδα πληρώνει σήμερα χαμηλότερους τόκους από την Ιταλία ή την Πορτογαλία. Το πιο επείγον πρόβλημα των Ελλήνων δεν είναι η εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά η υλοποίηση του προγράμματος και το να καταφέρουν να σταθούν και πάλι στα πόδια τους". Στην παρατήρηση του γερμανού δημοσιογράφου ότι το 90% των χρημάτων που δανείστηκαν στην Ελλάδα επέστρεψαν στις τράπεζες, ο Βάιντμαν απαντά τα εξής: "Η Ελλάδα είχε χρέη απέναντι στους χρηματοδότες της στο εσωτερικό και στο εξωτερικό- μεταξύ αυτών πολλές τράπεζες- τα οποία δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει με τις δικές της δυνάμεις, γι αυτό παρενέβη η ευρωπαϊκή κοινότητα κρατών. Όμως τα χρήματα που δόθηκαν, είχαν αρχικά εγγραφεί στον ελληνικό προϋπολογισμό, επομένως η Ελλάδα οφελήθηκε από αυτά. Επιπλέον, πίσω από τις τράπεζες βρίσκονται οι καταθέτες- μεταξύ αυτών και οι έλληνες καταθέτες- που είχαν εμπιστευθεί στις τράπεζες τις αποταμιεύσεις τους".


Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία στο στόχαστρο

Ο Γιενς Βάιντμαν καλείται να απαντήσει και στην πρόσφατη τοποθέτηση του ιταλού υπουργού Οικονομικών Παντοάν ότι η οικονομική ανάπτυξη έχει προτεραιότητα απέναντι στην εξυπηρέτηση του χρέους. Το σχόλιό του: "Ασφαλώς είναι σημαντική η ανάπτυξη, σε αυτό συμφωνώ απολύτως με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν. Η κυβέρνησή του έχει δρομολογήσει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας και στην οργάνωση του κράτους, οι οποίες προωθούν την αναπτυξη. Ωστόσο διατηρώ επιφυλάξεις για το αν μπορούμε να καταπολεμήσουμε τα χρέη με περισσότερα χρέη και για το αν τα χρέη είναι η σωστή οδός για την ανάπτυξη. Για μένα η εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού και η ανάπτυξη δεν αποτελούν αντίφαση. Η μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας δεν αποτελεί πρότυπο για την Ευρώπη".

H οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt αναφέρεται στην επικείμενη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες, το οποίο θα συζητήσει την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία για παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας. Επικαλούμενη πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η Handelsblatt υποστηρίζει ότι το Κολλέγιο των Επιτρόπων δεν έχει διαμορφώσει ενιαία γραμμή στο ζήτημα αυτό, αφήνοντας πάντως να εννοηθεί ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόφσκις και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Μοσκοβισί στηρίζουν την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων: "Στη συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί έλαβαν σθεναρή υποστήριξη, καθώς τόσο ο Γερμανός Γκύντερ Έτινγκερ, όσο και ο Φινλανδός Γίρι Κατάινεν τάχθηκαν υπέρ των αυστηρότερων κυρώσεων. Ωστόσο υπάρχει μία ισχυρή φωνή που αντιτίθεται: ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ θέλει να δώσει μία τελευταία ευκαιρία στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Κατά την άποψη του Γιούνκερ δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τιμωρηθούν οι αμαρτωλοί του χρέους, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Κομισιόν θα παρενέβαινε στον ισπανικό προεκλογικό αγώνα".


Στα οδοφράγματα οι Γάλλοι

Στη Γαλλία αρχίζει σήμερα μία δύσκολη εβδομάδα κινητοποιήσεων κατά των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Σε ανταπόκρισή της από το Παρίσι, η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου αναφέρει: "Για τα συνδικάτα, για τις μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις, δεν είναι παρά μόνο η αρχή ενός νέου κύματος αντίστασης. Όλοι τους αισθάνονται ότι η αριστερή κυβέρνηση όχι μόνο τους προκαλεί, αλλά και τους προδίδει. Ο (πρωθυπουργός) Βαλς και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, τον οποίο πολλοί από τους σημερινούς απεργούς και διαδηλωτές είχαν ψηφίσει το 2012, προσπαθούν να περάσουν αυτό που ούτε ο Νικολά Σαρκοζί δεν είχε αποτολμήσει πριν από αυτούς".

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου