Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχετε γράμμα


18/5/2016

Ξαναδιάβασα το γράμμα του μαθητή από την Κρήτη που είχε στείλει στον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα ο 17χρονος μαθητής από την Κρήτη. Γράμμα το οποίο είναι επίκαιρο κι ας πέρασαν τρία χρόνια.

Ο μαθητής αυτός είχε κάνει την πληροφορία γνώση. Αυτό που διάβασε του έδωσε την γνώση για να μπορέσει να κρίνει ότι η πολιτική που εφάρμοζαν τα μνημόνια δεν θα πετύχαινε. Την έκρινε, την βρήκε λανθασμένη και είχε δίκιο. Δεν χρειάστηκε να περάσουν χρόνια για να αντιληφθεί εκ των πραγμάτων ότι αυτά που γίνονταν δεν οδηγούσαν σ' αυτά που υπόσχονταν οι κυβερνώντες.

Τι έγραψε ο μαθητής; Ότι οι δημόσιες επενδύσεις πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τους φόρους για α υπάρξει ανάπτυξη ενώ η κυβέρνηση είχε αυξήσει τους φόρους και μείωνε τις δημόσιες επενδύσεις, συνταγή που οδήγησε στη μεγαλύτερη ύφεση που είχε οικονομία, μεγαλύτερη ακόμα και από την Μεγάλη Ύφεση του 1929 στις ΗΠΑ.

Ας δούμε τι ακριβώς έγραψε:

«Θα ήθελα να σας ρωτήσω για μια παράγραφο του βιβλίου (σελίδα 183, βιβλίο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) η οποία αναφέρει «Αν η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση και η ανεργία είναι αυξημένη, τότε ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι ελλειμματικός γιατί η διαρροή δαπάνης που γίνεται με την επιβολή του φόρου και που τείνει να μειώσει το εθνικό εισόδημα, πρέπει να αντισταθμιστεί με τη δημιουργία μεγαλύτερης δαπάνης από το κράτος μέσω των δημοσίων δαπανών, ώστε το εισόδημα να αυξηθεί και να αποφευχθεί όσο γίνεται η ύφεση». Αυτά λέει το βιβλίο. Πώς γίνεται να μιλάτε για πλεόνασμα της οικονομίας σε περιόδους ύφεσης και ανεργίας όπου, όπως αναφέρεται παραπάνω, οι δαπάνες πρέπει να υπερβαίνουν τα έσοδα του κράτους για να αυξηθεί το εισόδημα.

Τι κάνετε κύριε Υπουργέ; Το ακριβώς αντίθετο. Αυξάνετε τη φορολογία στις ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά τάξεις, το εισόδημα ολοένα και περισσότερο μειώνεται, χωρίς αυτά να έχουν ουσιαστικά αποτελέσματα, εκτός από το να βυθιζόμαστε περισσότερο στην ύφεση. Τι συνέπειες έχουν αυτές οι ενέργειες; Καταστρέφετε τα όνειρα χιλιάδων νέων (όπως και τα δικά μου στην παρούσα φάση) εξαναγκάζοντάς τους να μεταναστεύουν στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Εκτοξεύετε τα ποσοστά ανεργίας, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ δεν έχουν καμία ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση, για την οποία αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το πολιτικό σύστημα.

Τέλος, αυτό που εύχομαι και ελπίζω είναι να σταματήσετε εδώ. Δεν είναι δυνατόν να δίνετε προβάδισμα στην εξαθλίωση του ελληνικού λαού, φέρνοντας σαν δικαιολογία ότι θυσιάζεται για τη σωτηρία της χώρας

ΥΓ. Αν μπει ερώτηση στις πανελλήνιες για το τι πολιτική εφαρμόζουμε σε περιόδους ύφεσης, εγώ τι να γράψω ότι είναι το σωστό; Πρέπει να έχουμε πλεονασματικό προϋπολογισμό με αύξηση φόρων και μείωση δαπανών όπως επιδιώκετε εσείς, ή ελλειμματικό δηλαδή αυτό που εννοεί το βιβλίο ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες και το εισόδημα για να βγούμε από την ύφεση;».

Τι συμπέρασμα βγαίνει; Ότι και η αύξηση των φόρων που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι μειώσεις των δαπανών που υπόσχεται η ΝΔ είναι λανθασμένη πολιτική και δεν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη. Πολύ απλά.

Όταν έχεις για μανδύα τη γνώση, ο λαικισμός δεν μπορεί να σε επηρρεάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου