4/5/2016
Την κατάργηση της βίζας για Τούρκους υπηκόους, την παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν σε πέντε χώρες και την τροποποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙΙ, αποφάσισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μια σειρά προτάσεων για φλέγοντα θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε σήμερα η Κομισιόν. Οι προτάσεις αφορούν την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ, την παράταση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν σε πέντε χώρες, αλλά και την τροποποίηση της συμφωνίας του Δουβλίνου ΙΙΙ για τη χώρα ευθύνης στη διαχείριση προσφύγων.
Αναφορικά με την Τουρκία, η Κομισιόν ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Άγκυρας προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. Ωστόσο, καλείται προηγουμένως η Τουρκία να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες βδομάδες όλα τα κριτήρια που δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί.
Με τη σημερινή της πρόταση στην ουσία η Επιτροπή επιβραβεύει την Άγκυρα για την εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ στη διαχείριση των προσφύγων, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των ροών προς την Ελλάδα τις τελευταίες βδομάδες. Πάντως, η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να προκαλέσει δύσκολες συζητήσεις τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο εμφανίζεται διχασμένο στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους.
Πράσινο φως για παράταση συνοριακών ελέγχων
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταποκρίνεται επίσης θετικά στο αίτημα 5 χωρών-μελών, της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γαλλίας να παρατείνουν τους ελέγχους στα εσωτερικά τους σύνορα. Οι εν λόγω έλεγχοι λόγω της προσφυγικής κρίσης και σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, η Επιτροπή σημειώνει ότι μέχρι το τέλος του έτους, η κατάσταση στη ζώνη του Σένγκεν πρέπει να επανέλθει στη φυσιολογική της μορφή, δηλαδή την χωρίς ελέγχου διέλευση των πολιτών στα εσωτερικά σύνορα.
Τέλος, η Επιτροπή εισηγείται σήμερα μια σημαντική αλλαγή στη συμφωνία Δoυβλίνο ΙΙΙ, η οποία με τη σημερινή της μορφή επιβαρύνει ιδιαίτερα την πρώτη χώρα εισόδου προσφύγων, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τη διαχείρισή του. Με τη νέα πρόταση οι υποψήφιοι πρόσφυγες θα καταγράφονται μεν στη χώρα πρώτης εισόδου, ωστόσο σε περίπτωση προσφυγικών πιέσεων, τότε τα άλλα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να τους παίρνουν αναλογικά στην επικράτειά τους.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου