Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

Ανεξάρτητη αρχή με βούλα της τρόικας


11/3/2016

Σε πλήρη αυτονόμηση οδηγείται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η οποία εφεξής θα λογοδοτεί μόνο στη Βουλή και όχι στον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών για τα αποτελέσματα του έργου της.

Το νομοσχέδιο με το οποίο θα θωρακίζεται η ανεξαρτησία της έχει μπει στην τελική ευθεία, με την κυβέρνηση να αναμένει το «πράσινο φως» από το κουαρτέτο προκειμένου αυτό να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή.

Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση και ο λόγος για τον οποίο έχει καθυστερήσει, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, είναι γιατί οι δανειστές «χτένιζαν» μία προς μία τις διατάξεις του.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές που συνομιλούσαν με την τεχνική αντιπροσωπεία των θεσμών, η σπουδή την οποία έδειχναν επί των διατάξεών του ξεπερνούσε ακόμη και τα ειδικά νομοσχέδια.

Αυτά δηλαδή που είχαν να κάνουν με τις νέες φορολογικές κλίμακες για εισόδημα, εισφορά αλληλεγγύης και ενοίκια (σ.σ. κεντρικό θέμα στη χθεσινή διαπραγμάτευση με τους δανειστές) και τα οποία αφορούν περισσότερους από 7 εκατ. φορολογουμένους…

Στην ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ αναφέρθηκε και ο επικεφαλής αυτής της υπηρεσίας Γιώργος Πιτσιλής σε χθεσινή του ομιλία στο Athens Tax Forum που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε ότι με τη δημιουργία της ανεξάρτητης αρχής, η φορολογική διοίκηση αποκόπτεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία για να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της, αλλά επισήμανε ότι θα υπάρχει λογοδοσία και αυτή θα είναι προς τη Βουλή των Ελλήνων. Μάλιστα έστειλε κι ένα μήνυμα ότι την ανεξαρτησία της Αρχής πρέπει να την υπηρετούν όλοι.

Ο γ. γ. Δημοσίων Εσόδων προανήγγειλε ακόμη δύο παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης.

Οπως είπε, σύντομα θα είναι έτοιμα τα νομοσχέδια και ετοιμάζονται οι υποδομές, προκειμένου η ελληνική φορολογική διοίκηση να συμμετάσχει στο δίκτυο ανταλλαγής οικονομικών πληροφοριών στο πλαίσιο σχετικής πρωτοβουλίας του ΟΟΣΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο συμφωνίας πολλών χωρών που επετεύχθη με πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα θα λάβει σύντομα στοιχεία για το εισόδημα από χρηματοοικονομικά προϊόντα που εισπράττουν Ελληνες φορολογικοί κάτοικοι στο εξωτερικό και θα αποστείλει στις ξένες χώρες στοιχεία για εισόδημα που εισπράττουν αλλοδαποί στην Ελλάδα.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε και στα σχέδια για ίδρυση φορολογικής ακαδημίας για την καλύτερη εκπαίδευση εφοριακών και τελωνειακών υπαλλήλων. Στόχος είναι αυτή να τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2017.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου