Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για το χρέος


13/5/2016

Ελάφρυνση του χρέους θα λειτουργούσε ως ενθάρρυνση για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με γερμανική εφημερίδα. Η αποπομπή Ρούσεφ και οι επιτπώσεις της μέσα από τη ματιά του τύπου.

Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup στις 24 Μαΐου έχει ξεκινήσει και οι γερμανοί αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον πως θα καταλήξει η διαπραγμάτευση κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους. Τόσο ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όσο και ο κομματικός του σύντροφος από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάιερ, ζήτησαν ελάφρυνση του χρέους. Ο Γκάμπριελ μάλιστα έσπευσε να προσθέσει ότι η ελληνική οικονομία κινείται και πάλι και ότι αυτό το «ευαίσθητο λουλούδι» θα πρέπει να ενισχυθεί.


«Να παραμείνουν οι πιέσεις»

Ο σχολιαστής της Stuttgarter Zeitung εκφράζει την αντίθεσή του σε αυτήν την ανάγνωση της ελληνικής οικονομίας. «Από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Αλέξης Τσίπρας με τον συνασπισμό του η ελληνική οικονομία μαραζώνει. Με την πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης απέναντι τους δανειστές ο Τσίπρας ώθησε τη χώρα το 2015 στα πρόθυρα της χρεοκοπίας» παρατηρεί και συνεχίζει: «Για τις ζημίες που προκάλεσε θα πρέπει τώρα να πληρώσουν οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι με το τρίτο πακέτο. Μόνο για τη στήριξη των τραπεζών χρειάστηκαν 5,4 δις ευρώ. Θα ήταν ανεύθυνο να επαινείται κι από πάνω αυτή η αναξιόπιστη πολιτική με ελάφρυνση του χρέους. Θα ενθάρρυνε την κυβέρνηση Τσίπρα να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις. Με την ελάφρυνση χαλαρώνουν οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις (…). Άρα δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για την ελάφρυνση του χρέους. Μπορεί κανείς να περιμένει μέχρι το καλοκαίρι του 2018 για να δει εάν εφαρμόστηκαν οι δομικές μεταρρυθμίσεις. Διότι μόνο όταν καταστεί η ελληνική οικονομική ανταγωνιστική, θα μπορούσε τυχόν απομείωση του χρέους θα βοηθούσε στη βιωσιμότητα».


Βραζιλία: «περισσότερη κρίση δεν γίνεται»

Η άνοδος και η πτώση της Ντίλμα Ρούσεφ, θα μπορούσε να ήταν τίτλος κινηματογραφικού έπους, εάν η κατάσταση στη χώρα δεν ήταν τόσο σοβαρή μετά την απόφαση για παραπομπή της σε δίκη και αίτημα την αποπομπή της από το προεδρικό αξίωμα. «Η Βραζιλία βρίσκεται σε τόσο σοβαρή οικονομική κρίση που κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι πριν από μερικά χρόνια γιορτάστηκε η είσοδός της στη διεθνή πολιτική», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Η πολιτική τάξη κλυδωνίζεται στη δίνη γιγαντιαίων σκανδάλων διαφθοράς και οι κάτοικοι διαιρεμένοι όσο ποτέ άλλοτε. Η Ρούσεφ απομακρύνθηκε από το αξίωμά της και ο αντιπρόεδρος που ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντά της, βρίσκεται και αυτός αντιμέτωπος με κατηγορίες διαφθοράς. Περισσότερη κρίση δεν γίνεται. Το ότι στην τελετή έναρξης των ολυμπιακών Αγώνων του καλοκαιριού δεν θα βρίσκεται η εκλεγμένη πρόεδρος, αλλά ο διάδοχός της, είναι ντροπιαστικό».

Μια διαφορετική οπτική γωνία της αποπομπής Ρουσέφ παρουσιάζει η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Όπως οι ΗΠΑ, έτσι και η Βραζιλία έχει προεδρική δημοκρατία», υπενθυμίζει ο σχολιαστής της. «Που σημαίνει ότι το κοινοβούλιο δεν έχει άλλη δυνατότητα να ρίξει έναν πρόεδρο παρά μόνο να τον αποπέμψει. Αυτό είναι θεμιτό. Αυτό που δεν είναι θεμιτό είναι η αιτιολογία της αποπομπής. Δεν έγινε λόγω ανικανότητας ή διαφθοράς, αλλά με βάση ένα καλοστημένο πρόσχημα με στοιχεία κατηγοριών για διαφθορά, τις οποίες αντιμετωπίζουν και πολλοί από τους αντίπαλους της».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου