Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Τα εργασιακά στη γαλλική Εθνοσυνέλευση


4/5/2016

Οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στον εργασιακό τομέα συζητούνται από χθες και μέχρι τις 12 Μαΐου στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Παράλληλα συνδικάτα, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις αντιδρούν.

«Οι γονείς μας, οι παππούδες μας πάλεψαν για να έχουμε περισσότερα δικαιώματα, μεγαλύτερη ασφάλεια και τώρα γυρνάμε απλά πίσω» λέει μια νεαρή διαδηλώτρια στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. Από χθες το γαλλικό κοινοβούλιο και εν μέσω μεγάλων διαμαρτυριών συζητάει για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα εργασιακά. Η υπουργός Εργασίας Μυριάμ Ελ Κομρί, δήλωσε, ότι οι σχεδιαζόμενες αλλαγές είναι «δίκαιες και απαραίτητες» και συμπλήρωσε: Μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό το κείμενο».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θέλει κυρίως να αλλάξει το ωράριο των 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Αλλαγές προβλέπονται και στο συνταξιοδοτικό όπως και η καταγγελία των συμβάσεων εργασίας, γεγονός που πυροδοτεί την αντίδραση των συνδικάτων:

«Η Γαλλία χρειάζεται αλλαγές, αλλά όχι προς αυτή την κατεύθυνση. Οι αλλαγές αυτές φέρνουν μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας κάνει ευκολότερες τις απολύσεις και φέρνει μεγαλύτερη ανασφάλεια» ισχυρίζεται μια άλλη νεαρή διαδηλώτρια.


Παράδοση στη Γαλλία οι διαδηλώσεις

Ο Γάλλος Πρόεδρος υπερασπίστηκε τις αλλαγές κάνοντας λόγο για «δυναμικό και δίκαιο συμβιβασμό». Επικριτές του νομοσχεδίου όμως φοβούνται ότι θα χειροτερεύσουν οι συνθήκες εργασίας. Η ανεργία αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια στη Γαλλία. Συνδικάτα, φοιτητικές και μαθητικές οργανώσεις εδώ και εβδομάδες έχουν κινητοποιηθεί και συγκεντρώνονται κοντά στην γαλλική Εθνοσυνέλευση ενώ στο περιθώριο των διαμαρτυριών υπάρχουν συχνά συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές. Ο Μαρκ Φερασί, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Παρισιού Παντεόν Ασάς λέει σχετικά: «Υπάρχει αυτή η δυσπιστία ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους, ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες διότι εδώ και καιρό ο δημόσιος διάλογος έχει οξυνθεί πολύ. Η ιστορία αυτή πάει πολύ παλιά στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα και αυτό είχε μεγάλη επιρροή στα συνδικάτα. Το ότι ο δημόσιος διάλογος μπορεί να είναι εποικοδομητικός και να γίνεται ειρηνικά είναι μέχρι σήμερα δύσκολο να το φανταστεί κανείς».

Η συζήτηση για τα εργασιακά θα συνεχιστεί στη γαλλική Εθνοσυνέλευση μέχρι τις 12 Μαΐου και στις 17 Μαΐου προβλέπεται η ψηφοφορία σε πρώτη ανάγνωση ενώ αργότερα θα ασχοληθεί η Γερουσία με τον νέο νόμο.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου