Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Ούριος άνεμος για την Ελλάδα


25/5/2016

Η νέα δόση που εγκρίθηκε στο Eurogroup δεν βοηθά μόνο την Ελλάδα. Η ολονυκτία των υπ. Οικονομικών στις Βρυξέλλες σκοπό είχε να αποτρέψει μια νέα συζήτηση για Grexit, υποστηρίζει ο Γκέοργκ Μάτες.

Μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων στο Eurogroup ο άνεμος πνέει ούριος για την Ελλάδα. Η διεθνής οικονομική βοήθεια σπρώχνει το ελληνικό ιστιοφόρο στη θάλασσα. Στον ορίζοντα διαγράφεται ακόμα και η πολυπόθητη απομείωση του χρέους. Εξάλλου, με ή χωρίς πρόσφυγες, ο τουρισμός οδεύει προς μια καινούργια χρονιά-ρεκόρ. Στον τομέα αυτόν μάλιστα η Ελλάδα αντιστέκεται στις δυσκολίες όχι μόνο παρά τις πολλαπλές διεθνείς κρίσεις, αλλά και εξαιτίας τους. Τουριστικά επωφελείται από την τρομοκρατία στην Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία, όπως και η Πορτογαλία και η Ισπανία.

Καμιά ανταρσία στο κατάστρωμα

Στο εσωτερικό οι πολλαπλές αυτές κρίσεις ευνοούν τελικά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το πλήρωμα βέβαια στο πλοίο είναι ταλαιπωρημένο από τα αλλεπάλληλα κύματα της λιτότητας και το επόμενο καταφθάνει την ερχόμενη εβδομάδα: η νέα αύξηση του ΦΠΑ. Ποιος Έλληνας όμως θα διακινδύνευε την ανταρσία σ’ ένα πλοίο που μόλις κρατιέται στην επιφάνεια του νερού; Ούτως ή άλλως το όνειρο μιας ριζικής τομής με κάποιον λεοντόκαρδο Τσίπρα που θα διώξει την τρόικα και θα συντρίψει την ολιγαρχία έχει ξεθωριάσει.


Αύρα από τις Βρυξέλλες

Μέσα στη νηνεμία έρχεται τώρα να φυσήξει και μια αναζωογονητική αύρα από τις Βρυξέλλες. Άπαντες οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης εξήραν τον μεταρρυθμιστικό ζήλο της Αθήνας σ’ αυτή τη δεύτερη συνάντηση του Eurogroup μέσα σε δύο εβδομάδες. Κάποιοι έκαναν λόγο ακόμα και για μια νέα εποχή εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Αυτό μάλιστα παρά το ότι οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις έπρεπε κανονικά να είχαν εφαρμοστεί προ πολλού. Η ελληνική πλευρά έχει αργοπορήσει ήδη ένα εξάμηνο και μάλιστα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως ο εκσυγχρονισμός των φορολογικών αρχών, δεν έχουν ακόμα καν ξεκινήσει.

Αν θέλουμε να διαβάσουμε λοιπόν σωστά τους επαίνους των Βρυξελλών οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι πίσω από τα ευπροσήγορα λόγια βρίσκεται μια άλλη προτεραιότητα. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν επ’ ουδενί μια νέα συζήτηση περί Grexit πριν ξεκαθαριστεί τί θα γίνει με το Brexit. Μέσα σε μια θάλασσα κρίσεων – ουκρανικό, τρομοκρατία, προσφυγικό – η ΕΕ προσπαθεί να ηρεμήσει τα νερά στα του οίκου της. Αυτό κάνει για παράδειγμα με την Πορτογαλία και την Ισπανία που παραβιάζουν ξεκάθαρα το σύμφωνο σταθερότητας, αλλά αντί να τους επιβληθούν πρόστιμα τους παραχωρήθηκαν απλώς νέες διορίες. Η τήρηση των κανόνων μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε μια Ευρώπη που ταλανίζεται από απειλές και κινδύνους.

Συμφιλιωτικός συμβιβασμός

Το ότι παρ’ όλα αυτά το Eurogroup διήρκεσε τόσο πολύ στις Βρυξέλλες δεν οφείλεται στους Ευρωπαίους, αλλά στο ΔΝΤ. Στο προοίμιο της συνάντησης είχε ζητήσει άμεση ελάφρυνση του χρέους χωρίς νέα μέτρα περικοπών. Αντ’ αυτού στο ΔΝΤ παρουσιάστηκε τώρα ένα περίπλοκο πακέτο τριών φάσεων για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Θα το εξετάσει και θα επιβιβαστεί πάλι στο σκάφος μέχρι το τέλος της χρονιάς. Το κούρεμα του χρέους που απέρριπτε κατηγορηματικά η Γερμανία τέθηκε εκτός συζήτησης, αλλά η ευρωζώνη είναι διατεθειμένη για σειρά διευκολύνσεων. Πρόκειται για έναν συμβιβασμό που κρύβεται πίσω από πολύπλοκες ρυθμίσεις για τα επιτόκια και τις διορίες αποπληρωμών. Μ’ αυτό τον συμβιβασμό μπορεί να συμφιλιωθεί και το ΔΝΤ και ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Σόιμπλε.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου