Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για τη συμφωνία


25/5/2016

Με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχθηκαν σήμερα οι Βρυξέλλες τη συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία επιτεύχθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο Εurogroup μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις 11 ωρών μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ.

Η σημερινή συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αξιολογείται στις Βρυξέλλες ως απολύτως αναγκαία τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ΕΕ. Για την Ελλάδα γιατί η σοβαρή αντιμετώπιση πλέον της βιωσιμότητας του χρέους από τους εταίρους είναι δεδομένη, έχει τη μορφή οδικού χάρτη και στέλνει θετικά μηνύματα στις αγορές προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς τη χώρα. Είναι επίσης σημαντική, γιατί το γεγονός ότι η εγκρίθηκε η πρώτη αξιολόγηση θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει και την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης απελευθερώνοντας ρευστότητα για την πραγματική οικονομία.

Η εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει εκτός από εξυπηρέτηση των φετινών δανειακών αναγκών και την αποπληρωμή σημαντικού μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, και τη χρηματοδότηση και της πραγματικής οικονομίας.


Η σημασία της συμφωνίας για την ΕΕ

Η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική και την ΕΕ, δεδομένου ότι εξαλείφεται μια εστία κρίσης σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που απειλούν την Ευρώπη, όπως το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Ιουνίου, αλλά και το αβέβαιο μέλλον της συμφωνίας με την Τουρκία για το προσφυγικό.

Αναφορικά με το δημόσιο χρέος, η σημερινή απόφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ως βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, γιατί είναι η πρώτη φορά που η ευρωζώνη δεσμεύεται για συγκεκριμένες δράσεις με στόχο την ελάφρυνσή του. Είναι αλήθεια ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν με τη λήξη του προγράμματος το 2018, ωστόσο έχει δρομολογηθεί πλέον μια διαδικασία με την ρητή αποδοχή των Ευρωπαίων πως το χρέος δεν είναι σήμερα βιώσιμο, κάτι που απέφευγαν να παραδεχθούν μέχρι και πριν από λίγες μέρες.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου