Σάββατο, 21 Μαΐου 2016

Δώρα στην Αθήνα και τυράκι στο ΔΝΤ ετοιμάζει η ΕΕ


20/5/2016

Tων Alex Barker και Shawn Donnan

Mέτρα ανακούφισης χρέους πριν το 2018 αλλά και εξαγορά δανείων του ΔΝΤ βάζει στο τραπέζι η ΕΕ για να πείσει το Ταμείο να μετάσχει στο πρόγραμμα. Ο προβληματισμός Σόιμπλε, η διαφαινόμενη ευελιξία της Λαγκάρντ και η αισιοδοξία Ντάισελμπλουμ.

Οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας συζητούν σχέδιο για την δραστική μείωση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην χώρα, δυνητικά μέσω μιας επαναγοράς από την Ε.Ε. ως και €14 δισ. δανείων διάσωσης του ΔΝΤ.

Η δύσκολη συμβιβαστική συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους, που σκιαγραφήθηκε στα περιθώρια της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία, θα επισπεύδει κάποιες από τις παραχωρήσεις προς την Αθήνα για πριν το 2018, σε μια προσπάθεια να βάλει τέλος στην παρατεταμένη κόντρα ανάμεσα στην Γερμανία και στο ΔΝΤ για την διάσωση των €86 δισ.

Θα διευκρινίζονται και πιο επίμαχες επιλογές για την ελάφρυνση χρέους, όπως πληρωμές και στόχοι χρηματοδότησης, αλλά θα υπόκεινται σε αποφάσεις που θα ληφθούν το 2018 ή και αργότερα, όταν λήγει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας και η Γερμανία θα έχει περάσει τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

Η επίμονη αντίσταση του Βερολίνου στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για βαθιά, άμεση ελάφρυνση χρέους έχουν καθυστερήσει την εκταμίευση δόσης €10 δισ. που έχει απεγνωσμένα ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο ως τον Ιούλιο. Ωστόσο, υπουργοί και αξιωματούχοι που συναντήθηκαν την Παρασκευή, εξέφρασαν περισσότερη αισιοδοξία, λέγοντας πως όλες οι πλευρές έχουν αποφασίσει να πιέσουν για μια συμφωνία την Τρίτη στις Βρυξέλλες η οποία θα μπορεί να υιοθετηθεί από το ΔΝΤ.

«Έχει υπάρξει κάποια κινητικότητα και στις δύο πλευρές» δήλωσε στο CNBC, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Αυτοί που έλεγαν ότι χρειαζόμαστε τώρα μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους έχουν μετριάσει την στάση τους και όσοι έλεγαν ότι ίσως να μην χρειάζεται τίποτα στο μέλλον έχουν επίσης μετατοπιστεί κάπως. Αυτό μειώνει την απόσταση που υπάρχει».

Στις επιλογές για άμεση βραχυπρόθεσμη ανακούφιση πριν από το 2018 περιλαμβάνεται και η επιστροφή στην ελληνική κυβέρνηση κερδών €1,9 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει €19,6 δισ. που έχουν απομείνει από την διάσωση των τραπεζών για να αγοράσει παλιά δάνεια της Ελλάδας. Σε αυτά περιλαμβάνονται και τα διμερή δάνεια της ευρωζώνης που δόθηκαν το 2010/11 ή τα σχετικά ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, τα οποία έχουν επιτόκια ως και τέσσερις φορές υψηλότερα από του ESM.

Αν και μια επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ μπορεί να γίνει πριν το 2018, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, παραμένει εξαιρετικά επιφαλυκτικός για μέτρα που θα απαιτούσαν την έγκριση της Bundestag, ακόμα και αν δεν αυξάνουν το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα.

Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι ο κ. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί πως η επιλογή της επαναγοράς των δανείων του ΔΝΤ, αν υιοθετηθεί, θα χρειαζόταν μια ρητή δέσμευση του ΔΝΤ την Τρίτη ότι θα συμμετάσχει στην επόμενη φάση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, ένα κρίσιμο ζήτημα για ορισμένους βουλευτές της Bundestag.

Δεύτερος αξιωματούχος που έλαβε μέρος στην συνάντηση ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε ήταν ανυποχώρητος, λέγοντας πως θα ήταν «ηλίθιο» να καθυστερήσει ή να μην ξεκαθαρίσει η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ πρέπει να πετύχει τους δικούς του κανονισμούς για το χρέος για να είναι σε θέση να συμμετάσχει οικονομικά στην τρέχουσα διάσωση της Ελλάδας και είναι αντιμέτωπο με τον προβληματισμό αρκετών μελών του. Πολλά μη ευρωπαϊκά μέλη του Ταμείου έχουν βαρεθεί με ότι βλέπουν ως μια ειδική μεταχείριση της Ελλάδας και άλλων κρατών της ευρωζώνης τα τελευταία χρόνια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, απευθύνει δημόσια έκκληση εδώ και πάνω από ένα χρόνο στους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας να της δώσουν μια σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Μια αρχική πρόταση του ΔΝΤ που εστάλη στις αρχές του μήνα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες προτείνει την διακοπή όλων των πληρωμών από την Αθήνα στους κύριους πιστωτές έως το 2040 ή πολύ αργότερα από το 2022, που ισχύει το μορατόριουμ.

Παράλληλα προτείνει την επέκταση ωριμάσεων κάποιων ομολόγων έως το 2080, όπως επίσης την σταθεροποίηση των επιοκίων στο 1,5%, πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια της αγοράς.

Το ΔΝΤ επιθυμεί να έχει «κλειδωθεί» το σύνολο του ελληνικού χρέους μέχρι το 2018 ώστε να αποφύγει μια μελλοντική πολιτική «ενόχληση» από επιφυλακτικούς ευρωπαίους πιστωτές, όπως η Γερμανία.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση στη Σεντάι, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι προτιμά «να σχεδιαστούν ξεκάθαρες επιλογές για τα μέτρα που είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και να δούμε ποια χρειάζεται να εφαρμόσουμε». Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με το επιχείρημα του Σόιμπλε «ότι θα δούμε τι χρειάζεται» όταν το πρόγραμμα ολοκληρωθεί.

Αξιωματούχοι που γνώριζαν το ραντεβού της Παρασκευής ανέφεραν πώς η Κ. Λαγκάρντ έδειξε κάποια ευελιξία. Ακόμα και στην πρόταση του, το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι αν και μια εκ των προτέρων συμφωνία για το χρέος είναι απαραίτητη, θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέτρα που θα εφαρμοστούν υπό τον όρο ότι η Αθήνα θα προχωρήσει έως το 2018 τις μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε.

Παράλληλα αναφέρεται στη δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού που θα τεθεί σε εφαρμογή όταν το πρόγραμμα λήξει και θα συνδέει την περαιτέρω ελάφρυνση χρέους με άλλα οικονομικά στοιχεία όπως το ΑΕΠ.

Αλλά και οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις και στις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων στα περιθώρια της G7 στην Ιαπωνία την Παρασκευή, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού πίεσε τον κ. Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν να προσφέρουν στην Ελλάδα μια «ουσιαστική ελάφρυνση χρέους».

Πηγή 

Η πρωτότυπη δημοσίευση εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου