Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

Ανησυχούν για το Brexit οι Πολωνοί του Λονδίνου


18/5/2016

Η πολωνική παροικία στο Λονδίνο είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Οι Βρετανοί επωφελούνται από την εργατικότητα των Πολωνών. Τι θα γίνει όμως, αν η Βρετανία φύγει από την ΕΕ;

Θεωρούνται επιμελείς και εξειδικευμένοι. Έχουν αποκτήσει εξαιρετική φήμη ως μαραγκοί, οικοδόμοι, πλακάδες. Ένας από αυτούς είναι ο Μάρτιν Στέπιεν, ο οποίος έχει εξελιχθεί επαγγελματικά και διευθύνει πλέον ο ίδιος μία οικοδομική επιχείρηση. Όταν προσλαμβάνει νέους εργαζόμενους προτιμά να δίνει δουλειά στους συμπατριώτες του, που αναζητούν μία καλύτερη τύχη στη Βρετανία. Αισθάνονται άραγε νοσταλγία για την πατρίδα; «Κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν κοιτάζουν πίσω, μόνο μπροστά. Εδώ, όποιος δουλεύει σκληρά, μπορεί να πετύχει πολλά» λέει ο πολωνός επιχειρηματίας.

Αυτήν την εποχή ο Μάρτιν Στέπιεν συνεργάζεται με την αρχιτέκτονα Μαρία Σπέκε. Οι δυο τους έχουν αναλάβει την ανέγερση οικίας στα βόρεια προάστια του Λονδίνου. Τα τελευταία δέκα χρόνια η Μαρία Σπέκε προσλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά πολωνούς εργάτες, και αυτό γιατί, όπως λέει «έχουν μάθει τη δουλειά και είναι ιδιαίτερα επιμελείς. Αν προσλάβεις βρετανικό συνεργείο, μπορεί να υπάρχουν κι εκεί κάποιοι εξειδικευμένοι εργάτες, αλλά οι πιο πολλοί είναι γενικών καθηκόντων, μαθητευόμενοι, ή απλώς σκουπίζουν το πάτωμα…»


Παράδοση στη μετανάστευση

Στο αρχιτεκτονικό γραφείο της Μαρία Σπέκε εργάζονται επίσης Βρετανοί, Ιρλανδοί, Ολλανδοί και Ιταλοί. Ο πολυεθνικός χαρακτήρας της επιχείρησης είναι μία λογική συνέπεια της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων στην ΕΕ. Αλλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι-πολίτες της ΕΕ προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη και ιδιαίτερα την Πολωνία. Μετά τους Ινδούς, οι Πολωνοί αποτελούν πλέον τη δεύτερη πολυπληθέστερη παροικία στη Βρετανία. Πριν από είκοσι χρόνια δεν περιλαμβάνονταν ούτε καν στις είκοσι μεγαλύτερες εθνικές ομάδες. Αλλά μετά την «προς Ανατολάς διεύρυνση» της ΕΕ το 2004, όλο και περισσότεροι Πολωνοί έρχονται στο Λονδίνο. Άλλωστε η Βρετανία, σε αντίθεση με τη Γερμανία, δεν διεκδίκησε μεταβατική περίοδο και άνοιξε αμέσως την αγορά εργασίας στους νεοεισελθέντες ανατολικοευρωπαίους.

Σήμερα ζουν στη Βρετανία περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Πολωνοί. Έχουν τη φήμη ότι εργάζονται σκληρά. Κι όμως, η παρουσία τους δεν προκαλεί μόνο θετικές αντιδράσεις. Όπως λέει ένας Λονδρέζος «δεν βλέπεις πουθενά Άγγλους, ούτε στο Λονδίνο. Δεν είναι σωστό αυτό, πρέπει κάπως να ελέγξουν τη μετανάστευση…». Ακόμα και κάποιοι μετανάστες ανησυχούν, όπως ένας Κούρδος που εργάζεται σε φούρνο και δηλώνει ότι «δύσκολα βρίσκεις πλέον δουλειά. Έρχονται τόσοι μετανάστες, παίρνουν δουλειά, παίρνουν τα πάντα…»


Πίσω στην «επαγγελματική βίζα»;

Στις 23 Ιουνίου διεξάγεται το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Αν οι Βρετανοί επιλέξουν να αποχωρήσουν, η ελεύθερη προσέλευση των ευρωπαίων εργαζομένων θα περιοριστεί σημαντικά. Τι ακριβώς θα γίνει μετά; Ο Μάρτιν Στέπιεν λέει ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις: «Υποθέτω θα γίνει ό,τι γινόταν και πριν: θα πρέπει να κάνεις αίτηση για επαγγελματική βίζα. Δεν ξέρω, δεν μπορώ να προβλέψω τι ακριβώς θα γίνει, αλλά σίγουρα θα είναι πιο δύσκολο για τους Πολωνούς να έρθουν στη Βρετανία».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου