Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Η εργαλειοθήκη του ESM για την ελάφρυνση του χρέους


11/5/2016

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής Welt, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ παρουσίασε στο Eurogroup της Δευτέρας μια σειρά προτάσεων, εν είδει «εργαλειοθήκης», για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πέρα από τα ήδη γνωστά μέτρα που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς, όπως την παράταση του χρόνου ωριμάνσεων και την επιβολή πλαφόν στο ύψος των επιτοκίων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ καταθέτει και μια πρόταση που σύμφωνα με την Welt μπορεί να προκαλέσει ηχηρές πολιτικές αντιδράσεις: να «εξαγοράσουν» οι Ευρωπαίοι μέρος των ελληνικών υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ.

Το επιχείρημα είναι απλό: σε σύγκριση με τον ESM, το Ταμείο απαιτεί υψηλότερους τόκους για τα δάνεια, ύψους 3,5%. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομούσε μεν πολλά χρήματα, την ίδια ώρα όμως τα βάρη του ελληνικού προγράμματος θα κατανέμονταν πλέον διαφορετικά, με την ευρωζώνη και κυρίως τη Γερμανία, να αναλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές υποχρεώσεις. Αυτό ενδεχομένως να προκαλούσε αντιδράσεις στη Γερμανία, παρατηρεί η Welt.


Δυνατότητα κατακόρυφης μείωσης του χρέους

Το ενδεχόμενο «εξαγοράς» μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ απαριθμείται στο τέλος του εγγράφου ως ένα πιθανό πρόσθετο μέτρο. «Το Buy-out του ΔΝΤ συνεπάγεται οικονομικά οφέλη για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η στήριξη του ESM είναι φθηνότερη και προβλέπει μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής», αναφέρεται στις σχετικές προτάσεις. Σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, κατά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας ο ESM θα μπορούσε να αξιοποιήσει «αδιάθετους πόρους» (π.χ. από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών) προκειμένου να εξυπηρετήσει και να αποπληρώσει πρόωρα δάνεια του ΔΝΤ.

Το μεγαλύτερο μέρος της εργαλειοθήκης του ESM όμως αφορά τα γνωστά, κλασσικά μέτρα απομείωση του χρέους, όπως την επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων κατά 5 ή 10 χρόνια, ήπιες αλλαγές (reprofiling) στις ετήσιες αποπληρωμές των δανείων στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050 καθώς και την επιβολή πλαφόν ύψους 2% στο επιτόκιο δανεισμού. Ως προτεινόμενο μέτρο αναφέρεται και η επιστροφή των κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχει στα χαρτοφυλάκιά της η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, σε περίπτωση που γίνονταν αποδεκτό το σύνολο των προτάσεων του Κλάους Ρέγκλινγκ, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να μειωθεί κατακόρυφα από το 183% στο 74% του ΑΕΠ.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου