Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

«Μικρές Ειδομένες στην Ελλάδα»


1/6/2016

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του προσφυγικού στην Ελλάδα και το αυριανό ψήφισμα για τη γενοκτονία των Αρμενίων στο γερμανικό κοινοβούλιο, που επισκιάζει τις σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας, σχολιάζονται από τον γερμανικό τύπο.

Η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και εντός της Ελλάδας παραμένει «ψηλά» στη γερμανική επικαιρότητα. Το περιοδικό Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, επιχειρεί μια πρώτη καταγραφή των εξελίξεων που συνόδευσαν την εκκένωση του πρόχειρου προσφυγικού καταυλισμού στην Ειδομένη, κάνοντας λόγο για «μικρές Ειδομένες στην Ελλάδα», οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την απομάκρυνση των ανθρώπων από την Ειδομένη.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα, «ο καταυλισμός στην Ειδομένη ανήκει στην ιστορία, ωστόσο μόνο οι μισοί πρόσφυγες μετακινήθηκαν σε επίσημα κέντρα υποδοχής. Οι υπόλοιποι περιμένουν καρτερικά στα σύνορα – σε θλιβερές, παράτυπες κατασκηνώσεις». Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι οι 8.400 πρόσφυγες που βρίσκονταν τελευταία στον καταυλισμό της Ειδομένης επρόκειτο να μεταφερθούν σε νέα κέντρα υποδοχής, «ωστόσο η πραγματικότητα είναι διαφορετική», παρατηρεί ο αρθρογράφος, κάνοντας λόγο για «πολλούς, παράτυπους καταυλισμούς» που διαδέχθηκαν την εκκένωση της Ειδομένης, αναφέροντας το παράδειγμα ενός καταυλισμού στους Ευζώνους, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα.


Οι πρόσφυγες προτιμούν τους παράτυπους καταυλισμούς

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν «οι πρόσφυγες προτιμούν τις παράτυπες κατασκηνώσεις από τους νέους κρατικούς καταυλισμούς. Οι Εύζωνοι έχουν πολλά πλεονεκτήματα – παρόμοια με την εκκενωθείσα Ειδομένη. (…) Το χωριό βρίσκεται κοντά στα σύνορα και οι πρόσφυγες ελπίζουν ακόμη ότι αυτά θα ξανανοίξουν. Είναι ένας ανοικτός χώρος που τους δίνει την αίσθηση ότι δεν βρίσκονται σε κάποια φυλακή. Έχει καταστήματα κοντά – τουλάχιστον για όσους έχουν χρήματα να ψωνίσουν. Και, ιδιαίτερα σημαντικό για αυτούς: Δημοσιογράφοι και βοηθοί, σε αντίθεση με τους κρατικούς καταυλισμούς, δεν αποκλείονται, επομένως μπορούν να κάνουν ρεπορτάζ για την κατάσταση».

«Ωστόσο, το τέλος των μικρών Ειδομένων πλησιάζει. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel Online, η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζει ήδη την εκκένωσή τους. Ένας εκπρόσωπος των ελληνικών αρχών δήλωσε ότι ‘το κλείσιμο της Ειδομένης έδειξε ότι είναι δυνατή η ειρηνική και ταχεία εκκένωση από την αστυνομία'», σημειώνει κλείνοντας το δημοσίευμα.


«Καβγάς για το ψήφισμα για τους Αρμενίους»

Ένα θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά δημοσιεύματα και σχόλια του γερμανικού τύπου είναι το ψήφισμα που αφορά τη γενοκτονία των Αρμενίων την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί αύριο στο γερμανικό κοινοβούλιο προς μεγάλη δυσαρέσκεια της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Υπό τον τίτλο «Καυγάς για το ψήφισμα για τους Αρμενίους», η Badische Zeitung γράφει σχετικά ότι «η Ομοσπονδιακή Βουλή μνημονεύει αυτήν την Πέμπτη ένα γεγονός, το οποίο συνέβη πριν από 101 χρόνια, ωστόσο επισκιάζει τη σημερινή εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης. Οι βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης (CDU-CSU), του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) και των Πρασίνων συμφώνησαν για πρώτη φορά σε μία διακήρυξη με την οποία οι δολοφονίες των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία θα χαρακτηριστούν ήδη στον τίτλο (σ.σ. της διακήρυξης) χωρίς περιστροφές γενοκτονία. Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να αναμένει οξείες (σ.σ. τουρκικές) αντιδράσεις», υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

«Ο Ερντογάν απειλεί τη γερμανική κυβέρνηση εξαιτίας του ψηφίσματος για τους Αρμενίους», επισημαίνει για το ίδιο θέμα η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σημειώνοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος προειδοποιεί για επιδείνωση των (σ.σ. γερμανοτουρκικών) σχέσεων» ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Για «τηλεφωνήματα από την Άγκυρα» κάνει λόγο η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα του Μονάχου αναφέρει ότι «ο τούρκος πρόεδρος και ο πρωθυπουργός εκφράζουν τα παράπονά τους για το ψήφισμα». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε τηλεφώνημα του νέου τούρκου πρωθυπουργού Μπινάλι Γιλντιρίμ στη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, κατά το οποίο διαμαρτυρήθηκε για «αβάσιμες και άδικες πολιτικές κρίσεις» στο κείμενο του ψηφίσματος.


Ελπίδες για έξοδο από την κρίση

Την ελπίδα της για έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση που τη μαστίζει διατυπώνει σε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung η πρώην υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου. Αφορμή για τις δηλώσεις της προέδρου της δεξαμενής σκέψης «Δίκτυο» στην εφημερίδα του Μονάχου ήταν η παρουσία της σε σεμινάρια του οικονομικού Ινστιτούτου IfO στη βαυαρική πρωτεύουσα, το οποίο τάσσεται αναφανδόν υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, του λεγόμενου Grexit, ως στρατηγικής για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει την ανησυχία της για το γεγονός ότι, όπως είπε, «ξύπνησαν πάλι τα φαντάσματα του παρελθόντος», αναφερόμενη σε συγκρίσεις της σημερινής Γερμανίας με τη Γερμανία του Χίτλερ, όπως και σε γερμανικά δημοσιεύματα περί «χρεοκοπημένων Ελλήνων». Η Άννα Διαμαντοπούλου, που χαρακτήρισε τον εαυτό της «αποφασισμένη Ευρωπαία», προέβη σε μια αισιόδοξη εκτίμηση. Όπως γράφει η SZ, «αφότου και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του (…) οι Έλληνες γνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις στον αναποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό είναι απαραίτητες. Ως εκ τούτου, η Άννα Διαμαντοπούλου αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξει Grexit: ‘Το μόνο Exit (σ.σ. η μόνη έξοδος) που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα, θα είναι αυτό από την κρίση'», εκτίμησε η ελληνίδα πολιτικός.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου