Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Η ΕΕ ζητά ποινική αμνηστία για το υπερταμείο


4/6/2016

Με τον πλέον επίσημο τρόπο εκφράζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη δυσαρέσκειά τους για την άρνηση της ελληνικής πλευρά να αμνηστεύσει τους τρεις ξένους εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ, που μαζί με άλλους τρεις Ελληνες συναδέλφους τους βρέθηκαν χθες ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς, Κώστα Σαργιώτη, καθώς εμπλέκονται στην υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε χθες ότι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που απασχολούνται στην Ελλάδα πρέπει να απολαύουν κάποιων «εξασφαλίσεων», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει πλήρης σεβασμός ως προς τις δικαστικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κοινοτικές πηγές εξέφραζαν μάλιστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τη σκέψη ότι «εφόσον δεν διευθετηθεί το ζήτημα, κανένα στέλεχος των ευρωπαϊκών οργάνων δεν θα επιθυμεί να αποσταλεί στην Ελλάδα και έτσι θα υπονομευτεί η επιτυχία του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων».

Ολοι αντιμετωπίζουν το αδίκημα της απιστίας, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στους θεσμούς, αφού θεωρούν πως θα έπρεπε να έχουν ποινική αμνηστία, όπως τα μέλη του Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που είχε επιτευχθεί νομοθετικά, από την ίδρυση του ταμείου, με απαίτηση της τρόικας.

Γι' αυτό οι Ευρωπαίοι διά του Ντάισελμπλουμ ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση εν όψει της ίδρυσης του νέου υπερταμείου να επεκταθεί η αμνηστία για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία (που ισχύει για το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ) και στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων.

Επισήμως δηλαδή ζητούν να νομοθετηθεί ποινική αμνηστία για το μέλλον και στα συμβούλια εμπειρογνωμόνων τόσο του ΤΑΙΠΕΔ όσο και του νέου υπερταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι το εισαγγελικό πόρισμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση που συνέταξαν οι εισαγγελείς Αγγελική Τριανταφύλλου και Ιωάννα Σέβη, θεωρεί πως το ελληνικό Δημόσιο ήταν ο μεγάλος χαμένος της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων, αφού η ζημία κυμαίνεται στα 575.856.504 ευρώ.

Η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπράτηση των ακινήτων (τα οποία είχαν χωριστεί σε δύο χαρτοφυλάκια) ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2013, με την ανάδειξη από το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου -μετά τη γνωμοδότηση των μελών του συμβουλίου-, ως αναδόχων, των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία «Eurobank Properties» για το Β' Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 145.810.000 ευρώ και «Εθνική Πανγαία» για το Α' Χαρτοφυλάκιο έναντι οικονομικού ανταλλάγματος 115.500.000 ευρώ - συνολικά 261.310.000 ευρώ.

Ακολούθησαν οι υπογραφές των συμβάσεων τον Μάιο του 2014, με τις οποίες καταρτίστηκαν δύο συμβολαιογραφικές πράξεις πώλησης και 28 συμβολαιογραφικές πράξεις επαναμίσθωσης εικοσαετούς διάρκειας για το καθένα από τα πωληθέντα ακίνητα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες στέγασης των δημόσιων υπηρεσιών, αντί συνολικών μισθωμάτων για το πρώτο μισθωτικό έτος 25.589.800 ευρώ.

Το συνολικό ποσό των μισθωμάτων που υποχρεώθηκε να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο από την έναρξη της μίσθωσης μέχρι σήμερα φέρεται να προκάλεσε ζημία ύψους 6.661.678 ευρώ.

Ελεύθερα αφέθηκαν χθες μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή τα 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, που εμπλέκονται στην υπόθεση πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων από το Ταμείο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου