Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

Μέρκελ: Καταστροφή της ΕΕ αν κλείσουν εσωτερικά σύνορα


4/6/2016

Με αφορμή την αύξηση των προσφύγων που προσπαθούν να περάσει στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κάλεσε την Αυστρία να μην κλείσει τα σύνορα προς την Ιταλία στο αλπικό πέρασμα Μπρένερ.

Σε συνέδριο του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο κρατίδιο του Μεκλενβούργου-Δυτικής Πομερανίας στη Βόρεια Γερμανία, όπου και η εκλογική περιφέρεια της Α. Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε ότι «σε περίπτωση που κλείσουν τα σύνορα προς την Ιταλία, τότε αυτό θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την Ευρώπη».

Για μια ακόμη φορά η κ. Μέρκελ επεσήμανε την αναγκαιότητα μιας καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και τη διατήρησης της ελεύθερης μετακίνησης εντός της ζώνης Σέγκεν. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί τότε θα υπάρξουν επιπτώσεις για την οικονομία, την εσωτερική αγορά της EE, αλλά και το ευρώ, προειδοποίησε η γερμανίδα καγκελάριος.


«Δεν θα οχυρωθούμε»

Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναζητήσουν μια «συνετή και λειτουργική αλληλεγγύη» είπε η καγκελάριος, ακόμη και αν για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ' όσο αναμενόταν. Πέραν αυτού η ΕΕ θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες με κράτη κοντά σε εστίες κρίσεων, ανάλογη με αυτή που επιτεύχθηκε με την Τουρκία.

Για να μειωθούν τα κίνητρα της μετανάστευσης φυγής ανθρώπων θα πρέπει, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, η ΕΕ να αυξήσει την αναπτυξιακή της βοήθεια και να αναλάβει περισσότερα ανθρωπιστικά καθήκοντα. Αυτά τα μέτρα θα επιτρέψουν σε πολλούς να παραμείνουν «σε περιοχές κοντά στην πατρίδα τους» και να μην πέφτουν θύματα διακινητών. Αναφερόμενη στις πολλές εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι έχασαν από τις αρχές του χρόνου τη ζωή τους στη Μεσόγειο, η καγκελάριος επισήμανε ότι «δεν μπορούμε απλά να παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν, να αποδεχθούμε ότι οι διακινητές κάνουν ότι θέλουν και ως αντίδραση να οχυρωνόμαστε».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου