Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Ευρωπαϊκή κυβέρνηση προτείνει ο Γκι Φερχόφστατ


28/6/2016

Η ΕΕ θα πρέπει να αποκτήσει μια μικρή, αλλά ισχυρή ευρωπαϊκή κυβέρνηση, εκτιμά σε συνέντευξή του προς τη DW και στον απόηχο του Brexit, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φερχόφστατ.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Βέλγος πολιτικός εκτιμά ότι οι Βρετανοί δεν ψήφισαν κατά της Ευρώπης, αλλά κατά της σημερινής ΕΕ:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια συνομοσπονδία εθνικών κρατών που πρέπει να αποφασίζει ομόφωνα και η οποία ενεργεί πάντα με καθυστέρηση και ανεπαρκώς. Αυτό είναι το πρόβλημα. Το διαπιστώσαμε όταν επιχειρήσαμε να διαχειριστούμε την προσφυγική κρίση, γεωπολιτικές κρίσεις αλλά και την κρίση του ευρώ. Δεν λειτουργεί πλέον έτσι. Δεν διαθέτουμε πλέον μια ένωση που να μπορεί να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις στις προκλήσεις. Πιστεύω ότι αυτό οδηγεί στο να μην είναι αποδεκτή η ΕΕ από τους πολίτες σε ορισμένες χώρες».


Όχι στην περαιτέρω εμβάθυνση

Ποιά όμως είναι η δέουσα απάντηση στην απορριπτική αυτή στάση πολλών Ευρωπαίων; Χρειαζόμαστε περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Περισσότερη ή λιγότερη εμβάθυνση;

«Η απάντησή μου είναι όχι περισσότερη εμβάθυνση, τουλάχιστον όχι σε αυτή της τη μορφή. Σήμερα έχουμε μια συνομοσπονδία. Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Αυτό που θα χρειαζόμασταν είναι, για παράδειγμα, μια μικρή ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε μια Κομισιόν με 28 επιτρόπους μόνον και μόνον επειδή έχουμε 28 χώρες μέλη. Χρειαζόμαστε μια οικονομική κυβέρνηση για την ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε, για να αναφέρω και άλλα παραδείγματα, μια ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και μια συνοριοφυλακή, καθώς διαθέτουμε έναν κοινό χώρο Σένγκεν. Επίσης μια κοινή άμυνα, καθώς διαφορετικά δεν μπορείς να ασκήσεις κοινή εξωτερική πολιτική (…). Αυτά είναι τα ζητούμενα. Εάν δεν συμβεί αυτό θα έχουμε συνεχώς και νέα δημοψηφίσματα σε κάθε γωνιά της Ευρώπης τα οποία θα απορρίπτουν την Ευρώπη».


Έμφαση στα προβλήματα των πολιτών

Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα το γεγονός ότι αυτό συνεπάγεται ενδεχομένως την εκχώρηση περισσότερων εθνικών αρμοδιοτήτων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Οι πολίτες δεν ασχολούνται με θέματα όπως την εθνική κυριαρχία και την εμβάθυνση διότι ενδεχομένως να μην τα καταλαβαίνουν καν», όπως λέει, προσθέτοντας ότι «αυτό που τους απασχολεί είναι μια ΕΕ και τα ιδιαίτερα προβλήματά της, όπως η ανεργία, η ασφάλεια και η μεταναστευτική πολιτική».

«Διαπιστώνουμε ότι η ΕΕ δεν τα καταφέρνει και αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη καθώς πρόκειται για μια συνομοσπονδία που στηρίζεται στην ομοφωνία», λέει ο Γκι Φερχόφστατ, αντιπαραβάλλοντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, που σε αντίθεση με την ΕΕ, όπως λέει, κατάφερε να θέσει πολύ γρήγορα υπό έλεγχο και να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Πηγή Deutsche Welle

Μνημείο δικτατορικής αντίληψης. Όμως εκεί οδηγείται η ευρωζώνη.
Αυτό που λέει είναι ότι πρέπει να γίνει η Ομσπονδία της ευρωζώνης στην οποία θα παραχωρηθεί πλήρως η εθνική κυριαρχία. Η Ελλάδα των μνημονίων είναι το καλύτερο παράδειγμα. Η εκάστοτε κυβέρνηση δεν αποφασίζει για τίποτα, τα πάντα της επιβάλλονται. Ο Α. Σαμαράς ήταν κατά των μνημονίων όπως και ο Α. Τσίπρας. Και οι δύο υπέγραψαν μνημόνια για να μείνουμε στην ευρωζώνη, όπως είπαν.

Η Ομοσπονδία θα είναι το τέλος του λληνικού έθνους-κράτους. Δεν θα υπάρχει εθνική παιδεία, εθνική κυβέρνηση, εθνικός στρατός. Το οικονομικό μοντέλο της είναι να μην υπάρχει δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, δημόσιο σύστημα υγείας, να συγκεντρωθούν τα ελεύθερα επαγγέλματα σε λίγες εταιρείες όπως και η καλλιεργήσιμη γη. Αν συνεχιστεί η πολιτική των μνημονίων, η Ελλάδα του μέλλοντος δεν θα θυμίζει σε τίποτα ακόμα και την Ελλάδα του 2016.

Αν τώρα οι ευρωπροπαγανδιστές λένε ότι δεν μπορούμε να παράγουμε την τροφή που τρώμε, φανταστείτε τι θα λένε όταν δεν θαυπάρχει εθνικός στρατός. Η κινδυνολογία θα είναι ότι δεν μπορούμε να προστατευτούμε μόνοι μας και θα είναι κοντά στην πραγματικότητα.

Μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Αγγλία υπέρ του Brexit, η Γερμανία θα πιέσει για επιτάχυνση της οκοκλήρωσης της Ομοσπονδίας των χωρών της ευρωζώνης για να μην υπάρξουν άλλες φυγοκεντρικές τάσεις. Η απεχθής πολιτική πουεπιβάλλει ήδη έχει προκαλέσει πρωτόγνωρες κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές σ' όλα σχεδόν τα κράτη.

Οι Έλληνες πολίτες είναι πρόθυμοι να  υπομείνουν την απίστευτη βία που επιβάλλει η Γερμανία μέσω των οικονομικών μέτρων που έχουν προκαλέσει εν καιρώ ειρήνης αποτελέσματα χώρας που βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις άλλες χώρες. Στην Γαλλία εδώ και δύο μήνες γίνονται συνεχείς διαδηλώσεις κατά των μέτρων απορρύθμισης της εργασίας.

Οι αλλαγές που επιβάλλει η Γερμανία, είναι ανείπωτες. Και μόνον η ιδιωικοποίηση του ασφαλσιτικού συστήματος και του συστήματος υγείας, θα έπρεπε να προκαλέσει συνθήκες εμφυλίου. Στην πρώτη οικονομία του κόσμου στις ΗΠΑ, υπάρχουν 60 εκατομμύρια ανασφάλσιτοι και 70 εκατομμύρια που τρέφονται με κουπόνια. Τι θα συμβεί στην Ελλάδα; Πόσοι θα έχουν ασφάλιση και περίθαλψη;

Δυστυχώς το πολιτικό σ΄συτημα έχει αφήσει την αντιπαράθεση στην λαίλαπα του ευρώ, σε ακροιδεξιά κόμματα όπως στηνΓαλλία. Στην Ελλάδα όλα τα κόμματα της βουλής είναι υπέρ του ευεώ (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή, ΑΝΕΛ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ είναι συνεργαζόμενο λέγοντας ότι ''αν πάμε στη δραχμή με το παρόν καθεστώς θα είναι χειρότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα''.

Το ευρώ δεν είναι απλώς ένα νόμισμα αλλά μία κοσμοθεωρία. Όποιος αποδέχεται όσα γίνονται καλώς. Όποιος δεν τα αποδέχεται θα πρέπει να ξέρει ότι δεν είναι πρόσκαιρα. Ήδη η ''κρίση'' διαρκεί 6 χρόνια και συνεχίζει. Η εναλλακτική πρόταση είναι να επιστρέψουμε σε εθνικό νόμισμα και να έχουμε εθνική οικονομία. Οικονομία που θα έχει σαν επίκεντρο τον πολίτη της Ελλάδας και όχι σκοπούς που αποφασίζονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά, στο Βερολίνο ή στην Φρανκφούρτη και είναι εναντίον του. Η ''κρίση'' είναι το μέσο για να γίνει πραγματικότητα η Ομοσπονδία. Οι επαχθείς αλλαγές και τα μέτρα που επιβάλλονται, μόνο σε συνθήκες κρίσης θ αμπορούσαν να επιβληθούν. Ο Β. Σόιμπλε είπε ότι η ιστορία θα γράψει ότι η κρίση έφερε τους λαούς της ευρώπης πιο κοντά''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου