26/6/2016
Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με στόχο την αναζήτηση τρόπων διεξόδου από το πολιτικό αδιέξοδο που προκαλεί το Βrexit έχουν ξεκινήσει ευρωπαίοι αξιωματούχοι και κορυφαίοι ηγέτες ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Τρίτης.
Θεσμικά όργανα, όπως το Ευρωπαϊκό και η Κομισιόν, μέσω των προέδρων τους, Μάρτιν Σουλτς και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πιέζουν να γίνουν όλα γρήγορα και κυρίως να ζητήσει άμεσα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασίλειου. Το ίδιο υποστήριξαν χθες από το Βερολίνο και οι υπουργοί Εξωτερικών της 6 ιδρυτικών χωρών της ΕΕ.
Ωστόσο το Λονδίνο δεν φαίνεται να βιάζεται, ο κ. Κάμερον δήλωσε την Παρασκευή ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Οκτώβριο και πως οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο θα ξεκινήσουν από το διάδοχό του αμέσως μετά τη δική του αποχώρηση.
Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν επιτάχυνση της διαδικασίας για να μην υπάρξει ντόμινο, ενώ οι Βρετανοί φαίνεται ότι θέλουν χρόνο γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, νομικά, οικονομικά και πολιτικά και πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία.
Πρώτα οι «28», μετά οι «27»
Στη Σύνοδο Κορυφής της Τρίτης και Τετάρτης θα πρέπει να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος, η κρίση είναι τόσο σοβαρή που οι αντιπαραθέσεις απλώς θα καθιστούσαν την κατάσταση ανεξέλεγκτη θέτοντας σε κίνδυνο και την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στους ευρωπαίους ηγέτες, η συζήτηση για το Breχit σε επίπεδο «28» θα γίνει την Τρίτη το βράδυ στο δείπνο, αφού προηγηθεί ενημέρωση του κ. Κάμερον προς τους ομολόγους τους, στους οποίους θα εξηγήσει και τη βρετανική θέση για τη συνέχεια της διαδικασίας.
Την Τετάρτη το πρωί θα συνεχίσουν μόνο οι 27 ηγέτες, χωρίς δηλαδή τον βρετανό πρωθυπουργό, και θα συζητήσουν δύο πράγματα, τη διαμόρφωση μια κοινής θέσης στις συζητήσεις με το Λονδίνο, καθώς και τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει άμεσα η Ευρώπη προκειμένου να προσεγγίσει εκ νέου τους πολίτες, καθώς αυτή είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου