Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Μια βδομάδα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα


16/6/2016

Επτά μόλις μέρες απομένουν για το δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ Σχεδόν όλες οι γερμανικές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα εκτενή ρεπορτάζ και σχόλια για τις επιπτώσεις ενός Brexit.

Μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ εντείνεται ο φόβος στις διεθνείς χρηματαγορές για μια ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνει σε σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung στις οικονομικές της σελίδες: «Οι περισσότερες πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν επικράτηση του “leave“. Ο πιο ευαίσθητος δείκτης για το κλίμα που επικρατεί στη Βρετανία ενόψει του δημοψηφίσματος είναι η αγορά συναλλάγματος, στην οποία η βρετανική στερλίνα έχει απολέσει από τα τέλη Μαΐου περισσότερο από το 4% της αξίας της. Σύμφωνα με λονδρέζους τραπεζίτες, τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η ζήτηση ασφαλειών για τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις της στερλίνας. Το παράδοξο είναι, ότι την ώρα που οι επενδυτές θεωρούν όλο και πιθανότερο ένα Brexit, γίνεται όλο και πιο απίθανη μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Οι υπέρμαχοι του Brexit απαξιώνουν τις προειδοποιήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας αποχώρησης ως “καμπάνια εκφοβισμού“. Όμως η αδυναμία της στερλίνας δείχνει, ότι ήδη οι Βρετανοί αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις ενός Brexit. Πολλοί Βρετανοί ψηφοφόροι ενδέχεται να μην λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις των πολιτικών. Δεν είναι ωστόσο τόσο εύκολο να αγνοήσουν και τα μηνύματα των χρηματαγορών».


H EE δεν μπορεί να αποδεχθεί κάθε βρετανική απερισκεψία

Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Η εκστρατεία του Brexit έχει προκαλέσει πολλές 'μεταστάσεις'. Οι επινοήσεις του στρατοπέδου των αντιπάλων της ΕΕ δεν έχουν όριο. Δεν προκαλεί συνεπώς εντύπωση, ότι η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά του Brexit και ότι οι υπέρμαχοι μιας αποχώρησης πιστεύουν ότι μπορεί να συνεχιστεί για μερικά χρόνια ακόμα ο εμπαιγμός της ΕΕ. Οι συνετοί και ψύχραιμοι πολιτικοί θεωρούν ωστόσο, και όχι άδικα, ότι ακόμα και σε περίπτωση ενός Brexit, Λονδίνο και Βρυξέλλες θα βρουν τρόπο για να συνεχίσουν τις στενές τους σχέσεις σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά βέβαια η αξιοπρέπεια και η αυτοπεποίθηση της ΕΕ δεν της επιτρέπει να αποδεχθεί κάθε απερισκεψία της Βρετανίας. Διότι ο ιός του Brexit ενδέχεται να εξαπλωθεί και σε άλλες, ευάλωτες, χώρες-μέλη της ΕΕ. Προς το παρόν όμως υπάρχουν ακόμα περιθώρια αντιμετώπισης του προβλήματος».


«Μπορούμε να φανταστούμε την ΕΕ και χωρίς την Βρετανία»

Κριτική στον βρετανό πρωθυπουργό Ντείβιντ Κάμερον ασκεί ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ μιλώντας στην εφημερίδα Heilbronner Stimme: «Δεν μπορείς για χρόνια να είσαι η πιο δυνατή φωνή των ευρωσκεπτικιστών και μετά να ηγηθείς της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ», είπε ο γερμανός πολιτικός από το κόμμα των Φιλελευθέρων για να προσθέσει ότι «η αντίφαση αυτή παρατηρείται σήμερα σε πολλούς υπέρμαχους της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα κακολογούσαν τις Βρυξέλλες. Ο Ντέιβιντ Κάμερον δεν επεδίωξε το δημοψήφισμα, του το επέβαλλαν οι ευρωσκεπτικιστές στο κόμμα του και οι λαϊκιστές», τονίζει ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίζοντας το κλίμα στις Βρυξέλλες, επτά μέρες πριν το δημοψήφισμα, “πολύ ήσυχο“. «Στο κάτω-κάτω μπορούμε να φανταστούμε την ΕΕ χωρίς τη Μεγάλη Βρετανία, ακόμα κι αν απευχόμαστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», καταλήγει ο γερμανός πολιτικός.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου