Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

Θετικά νέα για την Ελλάδα από την Εurostat


23/4/2018

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Εurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα ξεπέρασε και το 2017 τους στόχους που είχαν τεθεί, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί.

Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο επίτροπος το ανεβάζει σε όρους μνημονίου στο 4,2% του ΑΕΠ, δηλαδή ήταν όπως τονίζει υπερδιπλάσιο του στόχου που ανέρχονταν σε 1,75% του ΑΕΠ. Πρόκειται για ευπρόσδεκτα και θετικά για την Ελλάδα νέα λίγο πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Εurogroup για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι, κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

Η σημαντική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είχε σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης των κρατών μελών το 2017, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η αποκλιμάκωση του χρέους και η δραστική μείωση των ελλειμμάτων.

Βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών καταγράφηκε πέρυσι και στην Ελλάδα, κυρίως σε σχέση με το πλεόνασμα και λιγότερο στο χρέος, το οποίο εξακολουθεί να κινείται σε πολύ ψηλά επίπεδα.


Σε Κύπρο και Πορτογαλία η μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του χρέους το 2017

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Εurostat, το έλλειμμα στην Ευρωζώνη το 2017 κυμάνθηκε στο 0,9% και ήταν μειωμένο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του ΑΕΠ σε σχέση με το 2016. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο ανήλθε στο 0,8% του ΑΕΠ και ήταν η έκτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ. Σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίες ανήλθε στο 4% του ΑΕΠ, σημαντικά ψηλότερο από το στόχο που ήταν 1,75% του ΑΕΠ.

Σε σχέση με το χρέος η μείωσή του στην ευρωζώνη ήταν πέρυσι της τάξης των 2,3 μονάδων του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα μειώθηκε 2,2 μονάδες με αποτέλεσμα να κυμανθεί στο 178,6% του ΑΕΠ, που ήταν το ψηλότερο χρέος στην Ευρώπη σε ποσοστό του ΑΕΠ. Τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση του χρέους το 2017 πέτυχαν η Κύπρος με 9 και η Πορτογαλία με 5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου