Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Το Brexit δεν υπόσχεται ευτυχία


20/6/2016

Τον κρίσιμο χαρακτήρα του επικείμενου δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία επιχειρεί να αναδείξει ο γερμανικός τύπος, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που απορρέουν από ενδεχόμενο Brexit.

Το επικείμενο δημοψήφισμα που θα κρίνει το μέλλον της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ κυριαρχεί στα ρεπορτάζ και τα σχόλια του γερμανικού τύπου. Λίγες μόλις μέρες πριν από την προσφυγή των Βρετανών στις κάλπες στις 23 Ιουνίου το ενδεχόμενο του Brexit αναδεικνύεται σε πρώτης τάξεως ζήτημα για την Ευρώπη.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει: «Μπορεί να είναι ανούσιο για τους ψηφοφόρους, αλλά είναι αυτοί οι ίδιοι που αποφασίζουν στο δημοψήφισμα και για το μέλλον της ΕΕ, η οποία, παρά τις ελλείψεις της, είναι απαραίτητη και στον 21ο αιώνα. Πολλοί Άγγλοι, γεμάτοι δυσαρέσκεια για τις ελίτ, βλέπουν στην έξοδο την απάντηση στις ‘ξένες υποδείξεις' των Βρυξελλών και στις κοινωνικές αλλαγές, τις οποίες βιώνουν ως απώλεια της ‘πατρίδας' με την ευρύτερη έννοια του όρου. – βλέπε μετανάστευση. Παρόμοια είναι και η εμπειρία πολλών ανθρώπων στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αλλά ενδεχόμενη κατάρρευση της ΕΕ και επιστροφή στα εθνικά ‘χωράφια' θα οδηγούσαν σε αδιέξοδα. Ένα Brexit δεν συνιστά υπόσχεση ευτυχίας».

«Διαθέσεις και φόβοι θα κρίνουν την έκβαση της ψηφοφορίας, όχι πια τα επιχειρήματα», εκτιμά η Heilbronner Stimme, σχολιάζοντας ότι «αυτό το γεγονός λέει πολλά για την κατάσταση της ΕΕ και την ιστορική λήθη πολλών αντιευρωπαίων».


Μετά τη δολοφονία της Τζο Κοξ

«Ένας φόνος αλλάζει τη Μ. Βρετανία», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, παρατηρώντας ότι η εν ψυχρώ δολοφονία της βουλευτή των Εργατικών Τζο Κοξ έδωσε ώθηση στους υποστηρικτές της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην ΕΕ και έριξε σε πρώτη φάση τους τόνους της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα. Σε σχετικό της σχόλιο η Handelsblatt τονίζει «τέλος με τα ψέματα», επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Αν υπάρχει κάτι καλό που θα μπορούσε να επιφέρει ο τρομακτικός θάνατος της Τζο Κοξ, τότε αυτό θα ήταν μάλλον ένα: Οι πολιτικοί και των δύο στρατοπέδων θα πρέπει να θυμηθούν τι αντιπροσώπευε αυτή η κυρία (σ.σ. Τζο Κοξ) και τι ζητούσε: ‘Επιθυμώ μια πολιτική που να είναι περισσότερο προσανατολισμένη στη συναίνεση ώστε να αντιμετωπίζει προβλήματα και να οδηγεί τα καλύτερα κεφάλια στο να βρίσκουν λύσεις', είχε δηλώσει σε μια συνέντευξη. Ακόμη δεν είναι πολύ αργά να εισαχθεί αυτή η λογική στη συζήτηση περί εξόδου από την ΕΕ», υπογραμμίζει η Handelsblatt.

«Παρακαλώ όχι συναισθήματα», τονίζει σε τίτλο της η Welt, σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί αντιδρούν με δυσαρέσκεια σε κάθε απόπειρα να τους πείσουν με συναισθηματικής φύσεως επιχειρήματα να παραμείνουν κομμάτι της ΕΕ. Η εφημερίδα του Βερολίνου αναφέρει ως παράδειγμα προς αποφυγή πρωτοσέλιδο τίτλο του Spiegel που έγραφε «Παρακαλώ μη φύγετε». Σύμφωνα με τη Welt, «ο μέσος Βρετανός αντιμετωπίζει τέτοιες απόπειρες στην καλύτερη περίπτωση με ενόχληση, στη χειρότερη με δυσπιστία. Είναι πλέον τόσο απελπισμένοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο; Μήπως το ζήτημα δεν είμαστε εμείς αλλά ολόκληρη η ΕΕ; Αν πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση, τότε θα συνιστούσε αυτή ισχυρό επιχείρημα υπέρ του Brexit. Ποιος θέλει όμως να μείνει σε ένα κλαμπ που βρίσκεται στα πρόθυρα της πτώχευσης;» διερωτάται η Welt.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου