Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Προειδοποιήσεις για το ψήφισμα στην Bundestag


1/6/2016

Παρά το μπαράζ αντιδράσεων και προειδοποιήσεων εκ μέρους της Άγκυρας, η γερμανική Βουλή αναμένεται να αναγνωρίσει αύριο τη σφαγή των Αρμενίων ως γενοκτονία. Ηχηρές απουσίες από την ψηφοφορία.

Με συντριπτική πλειοψηφία αναμένεται ότι θα εγκρίνει αύριο η γερμανική βουλή ψήφισμα στο οποίο η σφαγή των Αρμενίων το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία χαρακτηρίζεται ως γενοκτονία. Την πρόταση έχουν καταθέσει οι ΚΟ των Χριστιανοδημοκρατών, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Ανάλογη πρόταση των Πρασίνων πριν ένα χρόνο είχε παραπεμφθεί στις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Στη συνέχεια συζητούνταν επί μήνες κατά πόσο σε ένα σχετικό ψήφισμα θα χρησιμοποιούνταν ο όρος γενοκτονία ή όχι. Τελικά οι ηγεσίες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κυβερνητικών κομμάτων ενέδωσαν στην πίεση των βουλευτών τους. Στο ψήφισμα που έχει τώρα κατατεθεί αναφέρεται ότι σφαγές και πορείες θανάτου το 1915 συνιστούν γενοκτονία. Εκτός αυτού γίνεται αναφορά σε "ενοχή" και "συνυπευθυνότητα" της Γερμανίας ως συμμάχου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Η Ά. Μέρκελ υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας

Το ψήφισμα στηρίζει και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Παρά την προειδοποίηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το ψήφισμα θα “έβλαπτε” τις διμερείς σχέσεις, η καγκελάριος σε χθεσινή δοκιμαστική ψηφοφορία στη χριστιανοδημοκρατική κοινοβουλευτική ομάδα ψήφισε υπέρ. Αύριο όμως την ώρα της ψηφοφορίας η κ. Μέρκελ δεν θα παραβρίσκεται στη βουλή, επειδή την ίδια ώρα θα συνομιλεί με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Από τη βουλή θα απουσιάζει και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επειδή θα βρίσκεται στην Αργεντινή. Όπως όμως έχει δηλώσει, παρότι είναι της άποψης ότι το ψήφισμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τις γερμανοτουρκικές σχέσεις, θα ψήφιζε και αυτός υπέρ.


Γιλντιρίμ: «Γελοία» η ψηφοφορία

Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε και σήμερα Τετάρτη το μπαράζ αντιδράσεων και προειδοποιήσεων εκ μέρους της Άγκυρας με τον νέο τούρκο πρωθυπουργό Γιλντιρίμ να παίρνει τη σκυτάλη και να χαρακτηρίζει «γελοία» την αυριανή ψηφοφορία στη γερμανική Μπούντεσταγκ, προειδοποιώντας εκ νέου για πλήγμα στις διμερείς σχέσεις. Σε περίπτωση που εγκριθεί το ψήφισμα, «φυσικά και θα ζημιωθούν οι σχέσεις μας με τη Γερμανία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ΄ αυτού», φέρεται να δήλωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες Τρίτη με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ ότι η έγκριση του ψηφίσματος θα έπληττε «τις διπλωματικές, οικονομικές, επιχειρηματικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών».
«Λάθος μήνυμα τη λάθος χρονική στιγμή» χαρακτηρίζει τη διαφαινόμενη αναγνώριση της γενοκτονίας η Τουρκική Κοινότητα της Γερμανίας. «Είναι έργο των ιστορικών να αξιολογήσουν εάν επρόκειτο για γενοκτονία», λέει προς την αυριανή Rheinische Post o επικεφαλής της Γκιοκάι Σοφούογλου.

Την ίδια ώρα και σε ανοιχτή επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, το Κεντρικό Συμβούλιο των Αρμενίων καλεί τους γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν το ψήφισμα, τονίζοντας μάλιστα ότι έπρεπε να έχει γίνει «εδώ και καιρό».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμένιος πρόεδρος Σερζ Σαργκσιάν ο οποίος κάλεσε τους βουλευτές της Μπούντεσταγκ να μην υποκύψουν στις πιέσεις της Άγκυρας. «Δεν είναι δίκαιο να μην ονομάζουμε τη Γενοκτονία των Αρμενίων γενοκτονία, μόνο και μόνο επειδή εξοργίζεται ο ηγέτης ενός άλλου κράτους», είπε ο αρμένιος πρόεδρος προς τη γερμανική Bild.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου