Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Εν αναμονή της έγκρισης από το Euroworking Group


9/6/2016

Στο Ελσίνκι και στη συνεδρίαση του Euroworking Group στρέφονται σήμερα τα βλέμματα, όπου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναμένεται να διαπιστώσει σήμερα το απόγευμα, στο Ελσίνκι, η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogrouρ.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου η διαδικασία να περάσει στην τελική φάση που θα οδηγήσει και στην εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Χθες στις Βρυξέλλες πηγή της ευρωζώνης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της που αφορούσαν μια σειρά από εκκρεμότητες, με σημαντικότερη αυτή την υπογραφή του μνημονίου για την παραχώρηση του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Η θετική εισήγηση που έκαναν οι θεσμοί και η Κομισιόν, θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των τεχνοκρατών της ευρωζώνης, οι οποίοι αναμένεται να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να αρχίσει η διαδικασία έγκρισης της δόσης από εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης.


Μια ανάσα πριν την εκταμίευση

Η τελευταία φάση της διαδικασίας είναι η έγκριση της εκταμίευσης της δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ο οποίος σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, θα είναι σε θέση να αποφασίσει στις 16 ή 17 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται σε 10,3 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 7,5 δις ευρώ θα δοθούν αμέσως μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Στις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι τα χρήματα θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο για την παραμονή ή όχι της χώρας αυτής στην ΕΕ. Κι αυτό γιατί οι εταίροι δεν θέλουν να υπάρχει στον ορίζοντα καμία εκκρεμότητα ή εστία κρίσης στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το αποτέλεσμα.

Τα υπόλοιπα 2,8 δις ευρώ της δόσης θα δοθούν στις αρχές του φθινοπώρου, αφού προηγουμένως η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου