Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Λιθουανία: «Χρειαζόμασταν την ενίσχυση του ΝΑΤΟ»


10/7/2016

Την ικανοποίησή του για την απόφαση ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην DW. Ο Λίνας Λινκεβίτσιους άφησε επίσης αιχμές για τη στάση της Μόσχας.

Το ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις των κρατών-μελών του στην ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, που παρακολουθούσαν με ανησυχία τις ρωσικές κινήσεις στην περιοχή, ειδικότερα τη δράση της Μόσχας στο πεδίο της ουκρανικής κρίσης με αποκορύφωμα την προσάρτηση της Κριμαίας. Στη διήμερη σύνοδο κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες στη Βαρσοβία το ΝΑΤΟ αποφάσισε να ενισχύσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις σταθμεύοντας τέσσερις μεραρχίες με δυναμικό 1.000 στρατιωτών η καθεμία σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνους Λινκεβίτσιους, σε συνέντευξή του στην DW, εξέφρασε την ικανοποίησή του χαρακτηρίζοντας «συνεπή» την αναμενόμενη, όπως είπε, απόφαση του ΝΑΤΟ. Ερωτηθείς αν η συνολική δύναμη των 4.000 πρόσθετων στρατιωτών είναι ανεπαρκής, απάντησε κατηγορηματικά «όχι» και εξήγησε: «Πρέπει να δει κανείς όλο το σύστημα. Και ο πολυεθνικός χαρακτήρας της δύναμης συνιστά ένα μήνυμα προς τα έξω. Αυτό είναι εξίσου σημαντικό με τη δυνατότητα ταχείας ενίσχυσης σε περίπτωση ανάγκης. Σε αυτά προστίθενται οι εθνικές προσπάθειες και τα πρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή. Θα υπάρχουν περισσότερες ασκήσεις. Όλα αυτά μαζί θα πολλαπλασιάσουν την παρουσία. Αυτό είναι βεβαίως περισσότερο από το τίποτα που είχαμε πριν».


«Η Ρωσία δεν ήταν πρόθυμη να ακούσει»

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει το ΝΑΤΟ, ωστόσο έκανε λόγο για ένα αίσθημα ανασφάλειας που διακατέχει τους πολίτες στη χώρα του. «Θα ήταν λάθος αν έλεγα ότι οι συμπατριώτες μου είναι πραγματικά χαλαροί. Νιώθουν ανησυχία και ανασφάλεια. Χρειάζονται εξασφάλιση. Μια εμφανής εξασφάλιση πραγματικά κάνει τη διαφορά. Γι' αυτό και χρειαζόμασταν αυτή την ενίσχυση».

Ο Λίνους Λινκεβίτσιους αντικρούει τέλος την άποψη ότι δεν αναζητήθηκε ο διάλογος με τη Ρωσία και άφησε αιχμές για τη στάση της Μόσχας. «Υπήρξαν πολλές επαφές μέχρι τώρα. Οι πολιτικοί ηγέτες κάνουν ουρά στη Μόσχα. Δεν βλέπω έλλειψη επαφών. Άρα είμαστε πραγματικά όσο πιο διαφανείς γίνεται αν και η άλλη πλευρά ήταν πρόθυμη να ακούσει. Αλλά έως τώρα δεν ήταν».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου