Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Στο στόχαστρο του ΝΑΤΟ η τρομοκρατία


9/7/2016

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας κυριάρχησε τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, που δεσμεύτηκε να ενισχύσει τη συμμαχία κατά του ISIS. Εκφοβισμός αλλά και διάλογος με τη Ρωσία, επανέλαβε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.

Μετά τις διαβουλεύσεις της πρώτης ημέρας για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί έναντι της Ρωσίας, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία αφιέρωσε τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της κυρίως στο ζήτημα της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, που βρίσκει αυτή την περίοδο πρόσφορο πεδίο δράσης κυρίως στη Συρία εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργεί ο εμφύλιος πόλεμος που μαίνεται στη χώρα.

«Θα διευρύνουμε τη στήριξή μας προς τη διεθνή συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ISIS)», ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Το ΝΑΤΟ δεν σκοπεύει μεν να εμπλακεί ενεργά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να μην υπάρξουν τριβές με τη Ρωσία που ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία. Ωστόσο, ο διεθνής οργανισμός θέλει να ενισχύσει τη στήριξή του στη διεθνή συμμαχία κατά του ISIS υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η ενισχυμένη αυτή στήριξη περιλαμβάνει «κατά πρώτο λόγο επέμβαση με (σ.σ. αναγνωριστικά αεροσκάφη) AWACS από την Τουρκία. Και μέτρα (στρατιωτικής) εκπαίδευσης στο Ιράκ», διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Τα αεροσκάφη αυτά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για συλλογή πληροφοριών προς στρατιωτική χρήση. Με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ αποφεύγει να εισχωρήσει πολύ βαθιά στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και το Ιράκ.


Το ΝΑΤΟ παραμένει στο Αφγανιστάν

Το ΝΑΤΟ είχε αποφασίσει νωρίτερα να παρατείνει ενδεχομένως έως και το 2020 τη νατοϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν, δεδομένης της κάκιστης κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. Πέρα από την διατήρηση των περίπου 13.000 στρατιωτών στην περιοχή, ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για δέσμευση παροχής ενός δις δολαρίων τον χρόνο, κεφάλαια που θα προστεθούν στις αμερικανικές ενισχύσεις για τα αφγανικά στρατεύματα. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε επίσης την ισχυρή δέσμευση Ιταλίας, Τουρκίας και Γερμανίας στη νατοϊκή αποστολή στο Αφγανιστάν.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για ενιαία στάση των 28 ηγετών των μελών του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διατήρηση κοινής πολιτικής εκφοβισμού αλλά και διαλόγου με τη Ρωσία, όπως είπε απαντώντας σε ερώτηση για τις διαβουλεύσεις της πρώτης ημέρας της συνόδου.


Διάλογος με τη Ρωσία παρά τη στρατιωτική ενίσχυση

Τα σχέδια στρατιωτικής ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ως απάντηση στους χειρισμούς της ρωσικής ηγεσίας στο πεδίο της ουκρανικής κρίσης επικυρώθηκαν χθες από τα 28 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ. Τέσσερις μεραρχίες με δυναμικό 1.000 χιλιάδων στρατιωτών η καθεμία πρόκειται να σταθμεύσουν από το 2017 σε Πολωνία, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, ως σαφής ένδειξη στήριξης των συγκεκριμένων χωρών, που αισθάνονται ότι απειλούνται από τους ρωσικούς χειρισμούς.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι η παρουσία αυτής της πολυεθνικής νατοϊκής δύναμης θέλει να στείλει μήνυμα ότι ενδεχόμενη επίθεση εναντίον χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ θα εκληφθεί ως επίθεση κατά όλης της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε μεν τη στρατιωτική ενίσχυση προς ανατολάς, ωστόσο τόνισε παράλληλα την ανάγκη να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Ρωσία. Όπως διεμήνυσε, «δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε νέο εξοπλιστικό ανταγωνισμό και δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση. Η Ρωσία δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να απομονωθεί».

Παρόμοιο μήνυμα έστειλε προς τη Μόσχα και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, τονίζοντας ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Ρωσία πρέπει να μείνουν ανοικτοί. Η Άγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι το ζητούμενο είναι από τη μία πλευρά η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας, «από την άλλη πλευρά όμως είναι πάντα και ο διάλογος».


Η Ρωσία δεν κλείνει την πόρτα του διαλόγου

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να ασκήσει πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε από τη Μόσχα ότι, παρά τη στάθμευση νατοϊκών στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα «η Ρωσία παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό καλές προϋποθέσεις και για τις δύο πλευρές».

Μία ακόμη σημαντική απόφαση του ΝΑΤΟ είναι η κοινή διακήρυξη που προβλέπει στενότερη συνεργασία ΝΑΤΟ και ΕΕ -μεταξύ άλλων στενότερη συνεργασία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, «έχουμε κάθε λόγο να συνεργαστούμε στενότερα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστάθεια, δεν είναι ώρα για απομονωτισμό. Πρέπει να επιδείξουμε ενότητα και μία νέα αίσθηση σκοπού».

Το ζήτημα του Brexit επισκίασε μεν τις εργασίες της συνόδου, ωστόσο ο βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι η έξοδος της χώρας του από την ΕΕ δεν θα περιορίσει τον ρόλο της χώρας του στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου