Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Νέο χρήμα €700 δισ. θα τυπώσει ο Ντράγκι


16/10/2016

Ερχονται τεχνικές παρεμβάσεις από την ΕΚΤ

Σε νέες παρεμβάσεις στο πρόγραμμα «τυπώματος χρήματος» με στόχο την ενίσχυση της αναιμικής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού της ευρωζώνης αναμένεται να προχωρήσει πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Την ερχόμενη Πέμπτη 20 Οκτωβρίου η ευρωτράπεζα αναμένεται να εξετάσει τεχνικές αλλαγές στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ στις 8 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί η επέκταση του προγράμματος με «τύπωμα» νέου χρήματος ως και 700 δισ. ευρω.

Ο Guillaume Menuet και η ευρωπαϊκή ομάδα των οικονομολόγων της Citigroup προβλέπουν πως τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθούν παράλληλα τόσο η τουλάχιστον κατά έξι μήνες επέκταση του προγράμματος (το οποίο λήγει τον Μάρτιο του 2017) όσο και η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων (από τα 80 δισ. ευρώ σήμερα) στα 60 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία ακόμη παράταση κατά έξι μήνες με μείωση των μηνιαίων αγορών στα 40 δισ. ευρώ, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Καθώς το νέο χρήμα που θα τυπωθεί εκτιμάται σε 700 δισ. ευρώ, η ευρωτράπεζα θα έχει ρίξει συνολικά στην ευρωπαϊκή οικονομία πάνω από 2 τρισ. ευρώ.

Τα επιτόκια

Μετά το πέρας του QE, της αντισυμβατικής δηλαδή μορφής νομισματικής πολιτικής, όπου οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν ουσιαστικά νέο χρήμα για να αγοράσουν assets (ενεργητικά), όπως τα κρατικά ομόλογα, με στόχο την αύξηση των δαπανών του ιδιωτικού τομέα και την επιστροφή του πληθωρισμού σε επιθυμητά επίπεδα, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,25% τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή λίγο μετά την αναμενόμενη αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την ευρωτράπεζα.

Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να εξετάσει την αύξηση του ορίου για τα ομόλογα χωρίς ρήτρες συλλογικής ευθύνης από 33% σε 50%, προκειμένου να αυξηθεί το φάσμα των επιλέξιμων ομολόγων. Δεδομένου ότι η συνολική αξία της αγοράς ευρωπαϊκών ομολόγων διάρκειας δύο μέχρι 31 ετών ανέρχεται σήμερα σε περίπου 6 τρισ. ευρώ και περίπου το 61% εξ αυτών δεν διαθέτει ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CAC), μια αύξηση του ανώτατου ορίου από 33% ως 50% θα προσθέσει επιπλέον απόθεμα ομολόγων περίπου 620 δισ. ευρώ στη λίστα των επιλέξιμων τίτλων.

Αγορά χρέους

Επίσης εκτιμάται ότι θα εξετάσει και την προσωρινή και μερική χαλάρωση του κανόνα που υποχρεώνει την ΕΚΤ να αγοράζει χρέος μιας χώρας ανάλογα με το μέγεθός της. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αγορά γερμανικού χρέους, πυροδοτώντας νέα κόντρα με το Βερολίνο, το οποίο ήδη κατηγορεί την ΕΚΤ ότι επιδοτεί τις υπερχρεωμένες χώρες.

Στις προτάσεις συμπεριλαμβάνεται η αγορά περιορισμένου αριθμού ομολόγων με απόδοση χαμηλότερη του επιτοκίου καταθέσεων, κάτι όμως που προς το παρόν αποκλείει η ΕΚΤ, καθώς και η αγορά μεγαλύτερου μέρους από κάθε μεμονωμένη έκδοση ομολόγου.

Καθώς πάντως οι τεχνικές αλλαγές συνδέονται άμεσα με το αν θα παραταθεί το πρόγραμμα, σύμφωνα με το Reuters αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ του να αποφασιστούν ταυτόχρονα και τα δύο ζητήματα, πιθανόν τον Δεκέμβριο.

Εκτιμήσεις
Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Η παράταση του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» πιθανόν ως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα μπορούσε επηρεάσει και τα ελληνικά ομόλογα, αφού σε κάθε περίπτωση οι εκλογές στη Γερμανία, οι οποίες αποτελούν τροχοπέδη για τις όποιες αποφάσεις ελάφρυνσης του χρέους, θα έχουν ολοκληρωθεί. Αναλυτές εκτιμούν πως χωρίς μια θετική αξιολόγηση από το ΔΝΤ για το χρέος δεν υπάρχει περίπτωση η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Πάντως, με βάση τα σημερινά δεδομένα, η συνολική ονομαστική αξία ελληνικών τίτλων που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο εν λόγω πρόγραμμα υπολογίζεται, κατ' ανώτατο όριο, στα 4,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να αυξηθεί σε τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ, αν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ επεκτεινόταν πέραν του Μαρτίου 2017.

Αυτό θα ισοδυναμούσε με ποσό μεγαλύτερο από την ετήσια αξία του τρέχοντος όγκου ημερησίων συναλλαγών ελληνικών κυβερνητικών τίτλων στη δευτερογενή αγορά.

Για την αγορά, η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα μπορούσε να μειώσει το κόστος χρήματος τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας τον κίνδυνο χώρας, ενώ με ομαλές πολιτικοοικονομικές συνθήκες ίσως επιτραπεί η σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου