Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Πισσαρίδης: «Η Κύπρος να επανεξετάσει το ευρώ»


6/3/2013

«Η Κύπρος πρέπει να επανεξετάσει σοβαρά το θέμα παραμονής ή εξόδου της από το ευρώ», δήλωσε ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου, Χρ. Πισσαρίδης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg έθεσε θέμα αποχώρησης της Κύπρου από την ευρωζώνη σημειώνοντας:

"H Λευκωσία πρέπει να εξετάσει σοβαρά το εξής: Αν θα πρέπει ή όχι να παραμείνει μέλος του ευρώ".

"Αν η Κύπρος πρέπει να αντιταχθεί σε κάτι, αυτό είναι η εκκαθάριση της Τράπεζας Κύπρου. Θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία", δήλωσε επίσης ο Χρ. Πισσαρίδης.

Ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός συζήτησης. Έξοδος της Κύπρου από την ευρωζώνη, είπε ο κ. Σαρρής, θα οδηγήσει και σε έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικριτικός εμφανίστηκε και στο ραδιόφωνο του BBC ο Χρ. Πισσαρίδης.  Αναρωτήθηκε πώς μπορεί η ευρωζώνη να θεωρεί τα ποσά που χρειάζεται η Κύπρος μεγάλα.

Εκτίμησε ότι το ευρώ μοιάζει πια λιγότερο βιώσιμο λόγω του τρόπου με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις για την Κύπρο.

Κληθείς να σχολιάσει αν η απόφαση είναι δίκαιη, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας είπε ότι «αφορά περισσότερο πολιτικές σκοπιμότητες και τις σχέσεις μεταξύ μεγάλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Γερμανία».

Ο σύμβουλος του Χέρμαν βαν Ρομπέι, Ρίτσαρντ Κόρμπετ στην ίδια εκπομπή είπε ότι η αρχική απόφαση για επιβολή φόρου στις μικρές καταθέσεις ήταν απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου