Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Draghi: Αν μια χώρα θέλει να φύγει από το ευρώ, πρέπει να τακτοποιήσει τις οφειλές της προς την ΕΚΤ


20/1/2017

Οποιαδήποτε χώρα επρόκειτο να αφήσει την ευρωζώνη, θα έπρεπε πρώτα να διευθετήσει τις απαιτήσεις της έναντι του συστήματος πληρωμών του μπλοκ, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi, σύμφωνα με το Reuters.

Το σχόλιο -μια σπάνια αναφορά του Draghi στο ενδεχόμενο η ευρωζώνη να χάσει κάποιο μέλος της- περιλαμβάνεται σε επιστολή του Προέδρου της ΕΚΤ προς δύο Ιταλούς βουλευτές που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συμπίπτει με το διογκούμενο αίσθημα κατά του ευρώ στην Ιταλία και άλλα κράτη-μέλη το οποίο πυροδοτήθηκε εν μέρει από την άνευ προηγουμένου απόφαση της Βρετανίας τον περασμένο Ιούνιο να αφήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Εάν μια χώρα επρόκειτο να αποχωρήσει από το ευρωσύστημα, θα έπρεπε να διευθετηθούν πλήρως οι απαιτήσεις της κεντρικής της τράπεζας ή οι υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ", γράφει ο Draghi στην επιστολή.

Βάσει στοιχείων από το σύστημα πληρωμών Target 2 έως τα τέλη Νοεμβρίου, μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε την Ιταλία με έναν "λογαριασμό" ύψους 358,6 δις ευρώ. Το σύστημα καταγράφει τις ροές πληρωμών μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Η απειλή αθέτησης πληρωμών στο διασυνοριακό χρέος προβάλλεται συχνά ως το στοιχείο που κρατά την ευρωζώνη ενωμένη εν μέσω οικονομικής κρίσης. Καθώς αυτές οι πληρωμές εν γένει δεν διευθετούνται, οι ασθενέστερες οικονομίες συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ελλάδας έχουν συσσωρεύσει τεράστιες υποχρεώσεις προς το Target 2 ενώ η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής με καθαρές απαιτήσεις 754,1 δις ευρώ.

Οι ανισορροπίες του Target 2 έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, με την οικονομολόγο του Harvard Carmen Reinhart να προειδοποιεί για φυγή κεφαλαίων από την Ιταλία.

Στην επιστολή του ο Draghi επισημαίνει ότι οι ανισορροπίες οφείλονται στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, στο οποίο πολλοί από τους πωλητές είναι ξένοι επενδυτές με λογαριασμούς στη Γερμανίας και στην επακόλουθη επανεξισορρόπηση χαρτοφυλακίου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου