Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

«Φεύγουμε από την ΕΕ, όχι από την Ευρώπη»


30/3/2017

Η ιστορική απόφαση της Βρετανίας να ζητήσει την αποχώρησή της από την ΕΕ κυριαρχεί στον γερμανικό τύπο. Η δήλωση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι «Εγκαταλείπουμε την ΕΕ, όχι την Ευρώπη» δεσπόζει στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung, αλλά και στη Frankfurter Allgemeine, η οποία φιλοξενεί εκτενές άρθρο της πρωθυπουργού. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης επισημαίνει: «Ακόμη και μετά την υλοποίηση του Brexit η Βρετανία και η Ευρώπη των 27 θα παραμείνουν εταίροι, θα συνεργάζονται στενά και με εμπιστοσύνη, θα συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον. Αυτό σημαίνει: όχι απειλές, όχι τιμωρητική διάθεση». Ωστόσο, σημειώνει η εφημερίδα, «ο πεισματώδης ισχυρισμός (της κυβέρνησης Μέι) ότι ʻκαλύτερα να μην έχουμε καμία συμφωνία, παρά μία κακή συμφωνίαʼ φανερώνει άγνοια για την περιπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.».


H ηλεκτρονική έκδοση του SPIEGEL σχολιάζει: «Η ΕΕ δεν θέλει να τιμωρήσει τη Βρετανία για την αποχώρησή της- υποτίθεται. Αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Αυτό οφείλεται και στο ότι, προφανώς, οι Βρετανοί τρέφουν προσδοκίες που δεν είναι καθόλου ρεαλιστικές». Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung επιγράφεται «Το τίμημα της ελευθερίας» και επισημαίνει τα εξής: «Οι Βρετανοί θέλουν να είναι ελεύθεροι, ελεύθεροι από τους κανόνες και τους υποτιθέμενους στραγγαλισμούς των Βρυξελλών, ελεύθεροι από τη νομολογία του Στρασβούργου, ελεύθεροι από τον καταναγκασμό των συμβιβασμών με 27 έθνη. Αυτή η ελευθερία στοιχίζει και χρεώνεται θετικά στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι προετοιμάζει τους συμπατριώτες της για το κόστος που θα καταβάλουν. Μόνο που η Μέι κάνει ακριβώς αυτό, για το οποίο κατηγορούσε τους οπαδούς του Brexit: δεν αποκαλύπτει την αλήθεια, παρά μόνο κομμάτι-κομμάτι. Και αποκρύπτει τις δυσκολίες πίσω από την αστραφτερή εικόνα μίας χώρας, η οποία θέλει να είναι απίστευτα ελκυστική για τα ελεύθερα πνεύματα, το ελεύθερο επιχειρείν, τους ελεύθερους ανθρώπους. Αλλά μόλις ξύσουμε τους χαρούμενους χρωματισμούς, ξεπροβάλλει η άχαρη, γκρίζα Βρετανία».


Ραντεβού στις 29 Απριλίου

«Ταξίδι στο άγνωστο» χαρακτηρίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα ,το επόμενο σημαντικό ραντεβού είναι η έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις 29 Απριλίου για το Brexit, με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας Μισέλ Μπαρνιέ να έχει δώσει ήδη μία κατεύθυνση. Όπως επισημαίνει η Handelsblatt, «η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει το καθεστώς παραμονής των πολιτών της ΕΕ που ζουν στη Βρετανία και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που εκφράζει η Ιρλανδία όσον αφορά την ειρηνευτική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία. Με το Brexit θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί και άλλοι εμπορικοί φραγμοί μεταξύ της Βρετανίας και της υπόλοιπης ΕΕ. (…) Στις προτεραιότητες του Μπαρνιέ περιλαμβάνεται και η εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Βρετανία ως μέλος της ΕΕ. Αυτές ανέρχονται σε ποσό έως 60 δις ευρώ. Μόνο όταν διευθετηθούν τα θέματα αυτά, η ΕΕ θέλει να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για μία νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τους Βρετανούς».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου