Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

G20: Δεν καταδίκασαν τον προστατευτισμό ελέω Τραμπ


18/3/2017

Χωρίς καμία υπόσχεση ή αναφορά σε «αγώνα» ή σε «καταδίκη» του εμπορικού προστατευτισμού, το ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των ισχυρότερων οικονομικά κρατών (G20) που έλαβε χώρα στο Μπάντεν-Μπάντεν της Γερμανία. Η ενέργεια αυτή ήταν το φυσικό επακόλουθο των πιέσεων των ΗΠΑ, των οποίων ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ -όπως είναι γνωστό- επιδιώκει πιο ευνοϊκή μεταχείριση για τις αμερικανικές εταιρείες (και τους εργαζόμενους) σε σύγκριση με αλλότριες εταιρείες.

Το τελικό ανακοινωθέν ανέφερε απλώς πως οι χώρες «εργάζονται για να ενισχύσουμε τη συμβολή του εμπορίου στις οικονομίες μας».

Σημειώνεται πως στη συνάντηση του προηγούμενου έτους, οι G20 είχαν καλέσει σε αντίσταση κατά «όλων των μορφών» του προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των τελωνειακών δασμών και κανόνων που ευνοούν τις επιχειρήσεις μίας χώρας έναντι των υπολοίπων.

Επισημαίνεται πως οι ανακοινώσεις των συνεδριάσεων των G20 θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς δίνουν τον τόνο για την παγκόσμια οικονομική πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «πιστεύουμε στο ελεύθερο εμπόριο», καθώς και πως «ισορροπημένο εμπόριο θα πρέπει να είναι ό, τι είναι καλό για μας και ό,τι είναι καλό για τους άλλους ανθρώπους, μια win-win («κερδίζω-κερδίζω») κατάσταση».

Ο Τραμπ έχει ήδη προχωρήσει σε ενέργειες για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου 12 χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού (ΤΡΡ), και για επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA (συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με Καναδά και Μεξικό).

Αμήχανος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος στην G20. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανία προσπάθησε να αποφύγει μία ρήξη, με τον Σόιμπλε να δηλώνει πως οι ΗΠΑ δεν απομονώθηκαν, συμπληρώνοντας πως ο ρόλος του προέδρου της G20 είναι να ενώνει, όχι να απομονώνει.


Επίσης, ο Σόιμπλε είπε -χωρίς να διευκρινίσει ποια ή ποιες χώρες εννοεί- πως «ίσως το ένα ή το άλλο σημαντικό κράτος-μέλος να πρέπει να πάρει μια γεύση για το πώς λειτουργεί η διεθνής συνεργασία». Βεβαίως, υποστήριξε πως δεν είναι αλήθεια ότι οι αξιωματούχοι δεν βρήκαν κοινό έδαφος σε κάποια θέματα, όμως «είναι απολύτως σαφές» ότι αυτό δεν αφορά τον προστατευτισμό.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag, έστειλε μήνυμα πως ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη δεν θα ήταν καλός για καμία από τις δύο πλευρές.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου