Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Πετρέλαιο μετ΄ εμποδίων στον Πρίνο


5/8/2009

Μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις η παραγωγή της γεώτρησης

Χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες είναι η παραγωγή της καινούργιας γεώτρησης στο κοίτασμα του Βόρειου Πρίνου, στον κόλπο της Καβάλας, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Η γεώτρηση, που διήρκεσε 135 ημέρες, έναντι των 60 ημερών που προέβλεπε αρχικά ο σχεδιασμός, έδωσε περίπου 1.700 βαρέλια την ημέρα, που μαζί με τα 1.300 βαρέλια που παράγει ήδη τα τελευταία χρόνια η περιοχή, αυξάνει στα 3.000 βαρέλια τη συνολική σημερινή παραγωγή πετρελαίου από τις εκμεταλλεύσεις Πρίνος και Β. Πρίνος.

Αρχικά οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της εταιρείας Ενεργειακής Αιγαίου για τις ποσότητες της νέας γεώτρησης, έκαναν λόγο για 5.000 βαρέλια ημερησίως, που μέχρι τώρα τουλάχιστον δεν έχουν επαληθευτεί. Η συνολική επένδυση έφτασε τα 38 εκατ. δολάρια ξεπερνώντας σε κόστος τον αρχικό προϋπολογισμό, αφού σύμφωνα με την εταιρεία (που ελέγχει τις μετοχές της Κavala Οil), η γεωλογία στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου είναι ιδιόμορφη και πολύπλοκη. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες, ο λόγος που η γεώτρηση από τα 3.200 μέτρα που είχαν προγραμματιστεί αρχικά, έγινε τελικά στα 4.370 μέτρα, σχετίζεται με την αναθεώρηση των γεωλογικών στόχων. Κι αυτό καθώς η πρώτη φάση της γεώτρησης δεν επιβεβαίωσε την ερμηνεία που είχε δώσει η εταιρεία στις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν.

Οι ελπίδες στο Έψιλον

Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η γεώτρηση περιορίστηκε στο κοίτασμα του Β. Πρίνου χωρίς να επεκταθεί στο πεδίο Έψιλον, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, το οποίο περικλείει πολύ μεγαλύτερες απολήψιμες ποσότητες πετρελαίου από αυτές των υπολοίπων. Για το συγκεκριμένο πεδίο - που ανακαλύφθηκε το 2004 από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της Κavala Οil, τη βρετανική Regal Ρetroleum, που ωστόσο δεν προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα- με βάση παλαιότερες δηλώσεις εκπροσώπου των επενδυτών υπάρχουν ενδείξεις για απολήψιμο κοίτασμα μεταξύ 4 και 10 εκατ. βαρελιών, και δυνατότητα παραγωγής 3.000 βαρελιών ημερησίως.

Για την ώρα, με δεδομένο ότι την τωρινή παραγωγή βάσει του νόμου την αγοράζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια και ότι τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του πετρελαίου είναι τα 73-74 δολάρια, το επιχειρηματικό εγχείρημα καθίσταται βιώσιμο. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η σημερινή παραγωγή επιτρέπει για μερικά ακόμη χρόνια τη συνέχιση της επένδυσης και τη διασφάλιση της απασχόλησης για τους περίπου 280 εργαζομένους στην εταιρεία. Εφόσον δεν ολοκληρωθούν οι γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον και δεν δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δεν πρόκειται να αλλάξει η εικόνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενεργειακής Αιγαίου, η πρώτη γεώτρηση στο Έψιλον αναμένεται να αρχίσει τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα έχει συνολικό μήκος 5.500 μέτρων.

Το χρονικό

Στη «χρυσή» του περίοδο, 1981-1985, το κοίτασμα του Πρίνου είχε φτάσει να δίνει 25.000-30.000 βαρέλια ημερησίως, καλύπτοντας έως και το 10% των ετησίων αναγκών της χώρας. Σταδιακά από το 1987 και μετά, η παραγωγή άρχισε να υποχωρεί και όταν το 1999 το ξένο κονσόρτσιουμ- με επικεφαλής την καναδική Denison- που είχε την εκμετάλλευσή του αποφάσισε να λύσει τη σύμβασή του με το Ελληνικό Δημόσιο, η ημερήσια ποσότητα είχε πέσει στα 5.000 βαρέλια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου στα 20 δολάρια, κατέστησε την επένδυση αντιοικονομική.

Το μάνατζμεντ της εταιρείας Κavala Οil πέρασε για μερικά χρόνια στους εργαζομένους και ενώ η ημερήσια παραγωγή του Πρίνου έπεφτε στα 1.300 βαρέλια, στο τέλος του 2007 η εκμετάλλευσή του άλλαξε χέρια, αφού τον έλεγχο της επιχείρησης απέκτησε η Regal Ρetroleum με έδρα το Λονδίνο. Εταιρεία που έμεινε γνωστή περισσότερο για το παιχνίδι που έστησε με τη μετοχή της το 2004 στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο μεγαλομέτοχός της Ρουμανοαυστραλός Φρανκ Τίμις, διοχετεύοντας πληροφορίες για τεράστια κοιτάσματα που ανακάλυψαν τα γεωτρύπανά του στην Καλλιράχη, παρά για το πετρέλαιο που εξόρυξε. Τη διάδοχη κατάσταση της Κavala Οil ανέλαβε τον Δεκέμβριο 2007 η Ενεργειακή Αιγαίου και τον Απρίλιο του 2008 παρατάθηκαν οι άδειες για έρευνα και εκμετάλλευση, και η εταιρεία υπέβαλε επενδυτικό πλάνο αξίας 225 εκατ. δολαρίων.

Η γεώτρηση έδωσε περίπου 1.700 βαρέλια την ημέρα και αυξάνει τη συνολική σημερινή παραγωγή από τον Πρίνο και τον Β. Πρίνο στις 3.000 βαρέλια

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου