Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Προσδοκία για συμφωνία με τους θεσμούς ακόμα και εντός Σαββατοκύριακου


28/4/2017

«Η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί εντός του Μαΐου», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να κλείσει τις επόμενες μέρες μια επώδυνη συμφωνία με τους θεσμούς για μέτρα 2% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020, με την ελπίδα να δρομολογηθεί, στη συνέχεια, μια αντιστροφή του κλίματος στην οικονομία, με μια ενδεχόμενη δέσμευση του Eurogroup για το χρέος. Στο μέτωπο αυτό, πάντως, ακόμη όλα είναι σε εκκρεμότητα.

Αντίθετα, για την αξιολόγηση, τα χρονοδιαγράμματα έχουν στενέψει. Χαρακτηριστικά, τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία έως το τέλος Μαΐου εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο. «Πρέπει να γίνει τον Μάιο», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση καθυστέρησε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να υποχωρεί και πάλι η ανάπτυξη.

Στις διαπραγματεύσεις στην Αθήνα, διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα εξακολουθούν να υφίστανται, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά ο στόχος και των δύο πλευρών παρέμενε να κλείσει η συμφωνία σύντομα.

Όπως μετέδιδε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος, μετά τη συνάντηση στο «Χίλτον», «δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ανοικτά ζητήματα». Ο ίδιος εξήγησε ότι με βάση την πολιτική που ακολούθησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν λυθεί τα 7 - 8 μεγάλα θέματα και απομένουν κάποια διάσπαρτα. Στη συνάντηση συμμετείχαν και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, έχει άλλη μία φορά έρθει σε αντιπαράθεση με το ΔΝΤ. «Επιμένει το ΔΝΤ σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν», σχολίασε ο ίδιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Αυτά και όλες οι λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να συζητηθούν τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι «το ΔΝΤ δεν έχει έρθει με σκοπό να εμποδίσει τη συμφωνία».

«Δεν νομίζω», είπε, «ότι τα θέματα αυτά, που θέτει το ΔΝΤ, μπορεί να αποτρέψουν τη συμφωνία».

Μάλιστα, ο ίδιος έθεσε ως στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων την Κυριακή, αν και άλλες πηγές του οικονομικού επιτελείου έθεταν ως πιο ρεαλιστικό στόχο την επίτευξη συμφωνίας έως την Τετάρτη.

Μεταξύ των ανοικτών θεμάτων, πάντως, περιλαμβάνονται και κάποια που ίσως κρύβουν παγίδες. Σύμφωνα με τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο, αυτά αφορούν τα εργασιακά, τις ιδιωτικοποιήσεις και τα χρηματοοικονομικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προέβαλε αντιστάσεις στην επιδιωκόμενη από τους θεσμούς ελάφρυνση του θεσμικού πλαισίου για τις διαχειριστικές εταιρείες των «κόκκινων» δανείων. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, θέλει να θεσπιστεί ένας μηχανισμός, μέσω του οποίου να καθορίζει την πολιτική της στις ΔΕΚΟ, που θα ενταχθούν στη θυγατρική εταιρεία συμμετοχών του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Εκτός από τη μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, τα επικαιροποιημένα μνημόνια προβλέπουν, επίσης, μεταρρυθμίσεις όπως η πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείων, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και η εφαρμογή αξιολογήσεων και κινητικότητας στο Δημόσιο. Επίσης, προβλέπει «πάγωμα» του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος έως το τέλος του προγράμματος και δυνατότητα ομαδικών απολύσεων χωρίς υπουργική απόφαση (όχι όμως και αύξηση του ορίου).

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο τις επόμενες μέρες και στη συνέχεια θα επανέλθουν οι υπουργοί για να κλείσουν τα βασικά ζητήματα, στα 4 κείμενα των μνημονίων.

Εφόσον υπάρξει συμφωνία, οι θεσμοί θα συντάξουν τα κείμενα των προαπαιτουμένων που θα κληθεί να ψηφίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να εγκριθεί από το Eurogroup της 22ας Μαΐου η εκταμίευση της δόσης.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ψήφιση έως τις 15 Μαΐου.

Παράλληλα, θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, με στόχο να αναληφθεί κάποια δέσμευση από το Eurogroup, η οποία να ικανοποιεί το ΔΝΤ, αλλά και την ΕΚΤ, ώστε να αποφασίσει αργότερα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το θέμα αυτό είναι ακόμη, πάντως, εντελώς ανοικτό και πολλοί προβλέπουν ότι δεν θα ληφθεί απόφαση έως τις 22 Μαΐου. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση καλείται να ψηφίσει τα μέτρα χωρίς να έχει εξασφαλίσει καμία δέσμευση για τη συνέχεια.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου