Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

Κατασκοπία Ελβετών στη Γερμανία


6/5/2017

Με αφορμή την υπόθεση κατασκοπίας σε βάρος Γερμανών φορολογικών αρχών από την Ελβετία, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί για πλήγμα στις «φιλικές γερμανοελβετικές σχέσεις».

Σε συνέντευξη στον γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ έκανε λόγο για «ανήκουστη ενέργεια» αναφερόμενος στις αιτιάσεις για κατασκοπία Ελβετών πρακτόρων σε βάρος Γερμανών φορολογικών αρχών. Παράλληλα χαρακτήρισε «σκανδαλώδες» ότι οι ελβετικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εναντίον Γερμανών εφοριακών.

Προφανώς στόχος των Ελβετών πρακτόρων και των συνεργατών τους στη Γερμανία ήταν να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο οι γερμανικές αρχές αγοράζουν από ελβετικές τράπεζες CD με στοιχεία Γερμανών φοροφυγάδων με λογαριασμούς στην Ελβετία.


Το Βερολίνο ζητά απαντήσεις

Τις τελευταίες ώρες η Γερμανία σκλήρυνε τη στάση της έναντι της Ελβετίας. Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας, δηλώνει σήμερα πως θα ήταν «ολότελα απαράδεκτο» εάν επιβεβαιωθεί ότι όντος η Ελβετία κατασκόπευε γερμανικές εφοριακές υπηρεσίες, ενώ κατέστησε σαφές ότι η όλη υπόθεση θα διαλευκανθεί πλήρως. Το ίδιο αίτημα διατύπωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Στο μεταξύ, στην ελβετική γερμανόφωνη εφημερίδα Tagesanzeiger ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Ούλι Μάουρερ παραδέχεται ότι όντος γνώριζε για τη δραστηριότητα του συλληφθέντος πράκτορα στη Φρανκφούρτη. Η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία του καταλογίζει πως από το 2012 ως τουλάχιστον στα τέλη του 2015 κατασκόπευε εφοριακές υπηρεσίες στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία με αφορμή την αγορά CD με στοιχεία Γερμανών φορολογούμενων σε ελβετικές τράπεζες. Ο Ελβετός κατάσκοπος, σε συνεργασία με πληροφοριοδότη στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας είχε την εντολή να ανακαλύψει με ποιους συνεργάστηκαν οι γερμανικές εφορίες στην Ελβετία.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου