Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Σε ελεύθερη πτώση η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας;


10/5/2017

Οι εχθροί της από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα παρακολουθούν με ικανοποίηση την αποδόμηση της φον ντερ Λάιεν. Το σκάνδαλο με τον ακροδεξιών πεποιθήσεων υπολοχαγό Φράνκο Α. παίρνει νέες διαστάσεις.

Εντείνονται οι πιέσεις σε βάρος της υπουργού Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν, της πρώτης στη Γερμανία γυναίκας υπουργού επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, που ορισμένοι της αποδίδουν φιλοδοξίες να διαδεχθεί την Άγκελα Μέρκελ στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η υπόθεση του Γερμανού υπολοχαγού ακροδεξιών πεποιθήσεων Φράνκο Α., που φέρεται να προετοίμαζε μαζί με άλλους τρομοκρατική επίθεση εναντίον κρατικών στόχων για να την «φορτώσει» στη συνέχεια σε Σύριους πρόσφυγες, ενδέχεται να αποδειχθεί μοιραία για τις υψηλές επιδιώξεις της, αλλά καταρχήν για το ίδιο το αξίωμά της.


Λίστα θανάτου με ονόματα πολιτικών

Η Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν καταθέτει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές για πράξεις ή παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών, στις οποίες προΐσταται, γύρω από το σκάνδαλο ακροδεξιών στρατιωτών στους κόλπους των ενόπλων δυνάμεων. Η νέα σύλληψη που ανακοίνωσε χθες η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι η περίπτωση του Φρανκο Α. δεν είναι μεμονωμένη, όπως θέλουν να πιστεύουν ορισμένοι από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Ο συλληφθείς Μαξιμίλιαν Τ., επίσης ακροδεξιών πεποιθήσεων, στρατοπέδευε στον ίδιο στρατόπεδο του Ίλκιρχ. Του καταλογίζεται ότι μαζί με τον Φράνκο Α. και ένα τρίτο πρόσωπο προετοίμαζαν τρομοκρατική επίθεση.

Στον κατάλογο πιθανών στόχων βρίσκονταν το όνομα του τέως Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ και του υπουργού Δικαιοσύνης Χάικο Μαας. Σύμφωνα με την εισαγγελία την επίθεση θα διέπραττε ο Φράνκο Α. ως φαινομενικά Σύρος πρόσφυγας, καθώς είχε καταγραφεί στην αρμόδια υπηρεσία προσφύγων και επέτυχε να πάρει καθεστώς επικουρικής προστασίας. Ενδεικτικό των εγκληματικών παραλείψεων είναι ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες Στρατού MAD είχαν τον Μαξιμίλιαμ Τ. από το 2015 στο στόχαστρο. Αλλά παρά τη μαρτυρία συναδέλφου του ότι τον προσέγγισε για να τον πείσει να συμμετάσχει σε δράσεις εναντίον αλλοδαπών, η έρευνα δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα και ο φάκελος μπήκε στο συρτάρι.


Ναζιστικά σύμβολα σε στρατόπεδα

Η πολιτική αξιοποίηση του σκανδάλου σε προεκλογική περίοδο είναι προφανής. «Η υπόθεση είναι μια τεράστια ντροπή για την υπουργό», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν. «Προφανώς στις τάξεις του στρατού αναπτύχθηκε επί χρόνια μια ακροδεξιά ομάδα που προετοίμαζε επιθέσεις και διατηρούσε λίστες θανάτου». Από την πλευρά του ο συμπρόεδρος του κόμματος Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ προειδοποίησε την Ούρζουλα φον ντερ Λάινεν ότι εάν δεν καταφέρει να επαναφέρει τον στρατό στα συνταγματικά πλαίσια, να παραιτηθεί. Η υπουργός υποσχέθηκε ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ εξήγγειλε κι άλλες αποκαλύψεις. Οι συλλήβδην κατηγορίες της για βασικά προβλήματα νοοτροπίας στις ένοπλες δυνάμεις και για αδυναμίες στις ηγεσίες τους προκάλεσε τέτοια θύελλα διαμαρτυριών, που κάλεσε επί τούτοις δημοσιογράφους για να εκφράσει τη λύπη της.

Την όλη εικόνα επιβαρύνει το γεγονός ότι στις έρευνες στο στρατόπεδο του Ίλκιρχ βρέθηκαν ναζιστικές σημαίες, όπλα, κράνη και σύμβολα της Βέρμαχτ. Ο Γενικός Επιθεωρητής των Ενόπλων Δυνάμεων Φόλκερ Βίκερ έδωσε εντολή να γίνουν έρευνες και σε άλλα στρατόπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός Άμυνας πρόκειται να επανεξετάσει τις κατευθυντήριες γραμμές από το 1982 για τις παραδόσεις που πέρασαν στη σημερινή Μπούντεσβερ από τις προγενέστερες δομές, τη Βέρμαχτ και τη Ράιχσβερ, οι οποίες ως θεσμοί έχουν αμαυρώσει την εικόνα τους.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου