Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Κομισιόν: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Ελλάδα


11/5/2017

Τις εαρινές οικονομικές της προβλέψεις παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν, αναθεωρώντας προς το χειρότερο τις προηγούμενες προβλέψεις για την Ελλάδα λόγω της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.

Αισιόδοξος για επίτευξη ευρείας συμφωνίας για την Ελλάδα, στο Εurogroup, της 22ας Μαΐου, η οποία θα περιλαμβάνει και το χρέος, εμφανίστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Η τοποθέτηση του Γάλλου επιτρόπου έγινε στο πλαίσιο της παρουσίασης των εαρινών οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας, όπου για την Ελλάδα είναι ελαφρώς δυσμενέστερες από τις προηγούμενες του Φεβρουαρίου. «Ελπίζω ότι θα φτάσουμε σε μια ευρεία συμφωνία που θα καλύπτει και το χρέος, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα» είπε, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν, όπως πάντα, καταβάλει κάθε προσπάθεια για μια φιλόδοξη και εκτεταμένη συμφωνία που θα βάλει την Ελλάδα σε σωστή τροχιά, ώστε να επωφεληθούν και οι πολίτες της, οι οποίοι το αξίζουν.
Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα είναι σημαντική το 2017 και 2018, ωστόσο αναγνώρισε ότι η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επιβράδυνε την ανάπτυξη. «Εάν θέλουμε να συνεχιστεί η δυναμική ανάκαμψη θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την αξιολόγηση και νομίζω ότι έχουμε τα μέσα» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Αναθεώρηση προβλέψεων

Εντωμεταξύ η Επιτροπή αναθεώρησε σήμερα προς το χειρότερο τις προηγούμενες προβλέψεις του Φεβρουαρίου για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος και το 2018, λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Η αναθεώρηση του δείκτη της ανάπτυξης παρασύρει επίσης προς το χειρότερο και τις προβλέψεις για τους άλλους βασικούς δείκτες της οικονομίας, όπως του ελλείμματος, του χρέους, της απασχόλησης, της ανεργίας και των επενδύσεων.

Πάντως, παρά τη σημερινή αναθεώρηση, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος και το 2018 με ρυθμούς σαφώς υψηλότερους από το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Το ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2017 κατά 2,1%, ενώ το 2018 η αύξηση θα είναι της τάξης του 2,5%. Το Φεβρουάριο η Κομισιόν προέβλεπε αύξηση φέτος 2,7% και του χρόνου 3,1%.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου