Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Παυλόπουλος: «Ο Σόιμπλε είναι δίκαιος»


9/6/2017

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τον Β. Σόιμπλε να τηρήσει τις δεσμεύσεις του για ελάφρυνση του χρέους. "Οι Έλληνες έκαναν απερίγραπτες θυσίες".

Παρέμβαση προς τη Γερμανία και ιδιαίτερα τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δώσει στις 15 Ιουνίου το πράσινο φως για ελάφρυνση του χρέους κάνει μέσω μακροσκελούς συνέντευξης στην εφημερίδα Die Welt ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο, όπου το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον γερμανό ομόλογό του, ενώ αύριο θα εγκαινιάσουν μαζί στο Κάσελ την διεθνή έκθεση σύγχρονης τέχνης Documenta.


«Αυστηρός αλλά δίκαιος ο Σόιμπλε»

«Θα πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι τις 15 του μηνός» υποστηρίζει ο Προκόπης Παυλόπουλος. «Η συμφωνία θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μπορεί η Ελλάδα να πληρώσει τα χρέη της, σε αυτό συμφωνεί το ΔΝΤ και ο κ. Ντράγκι από την ΕΚΤ. Ο B. Σόιμπλε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, όπως και η Ελλάδα τήρησε τις δικές της υλοποιώντας τους όρους που έθεσαν οι δανειστές για περικοπές των συντάξεων και μείωση του κατώτατου ορίου φορολόγησης». Στην ερώτηση του δημοσιογράφου τι είναι εκείνο που τον κάνει τόσο αισιόδοξο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά: «Γνωρίζω ότι  ο κ. Σόιμπλε αποτελεί πρότυπο, όταν πρόκειται για την τήρηση κανόνων. Συνεργάστηκα μαζί του για 4 χρόνια, όταν ήμασταν και οι δύο υπουργοί Εσωτερικών, και πάντα ζητούσε από τους άλλους να τηρούν τις συμφωνίες. Τώρα ήρθε η σειρά μου να ζητήσω από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να τηρήσει τους κανόνες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυστηρός αλλά δίκαιος και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί φόρμουλα που θα μας επιτρέψει να μειώσουμε το χρέος μας».

Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι όσο πιο χαμηλή είναι η ανάπτυξη και οι προσπάθειες εξοικονόμησης, τόσο πιο ακριβά θα κοστίσει η ελάφρυνση του χρέους που μπορεί στην χειρότερη των περιπτώσεων να φτάσει τα 123 δις ευρώ, ο κ. Παυλόπουλος διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν ζητά κούρεμα χρέους αλλά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που μπορεί να υλοποιηθεί με διάφορες μεθόδους κάνοντας αναφορά στη συνηγορία του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος είπε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της.


«Οι Έλληνες έκαναν απερίγραπτες θυσίες»

Στην επισήμανση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι η Γερμανία βρίσκεται σε προεκλογικό αγώνα και ότι οι ψηφοφόροι του Σόιμπλε είναι διαφορετικοί από αυτούς του Γκάμπριελ, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιμένει στις θέσεις του καλώντας τον Β. Σοίμπλε στην απόφασή του να μην επηρεαστεί από τον προεκλογικό αγώνα, «γιατί πρόκειται για κάτι μεγαλύτερο, πρόκειται για την Ευρώπη. Εξάλλου τόσο η Μέρκελ όσο και ο Σόιμπλε έχουν κάνει τόσα πολλά που οι ψηφοφόροι δεν θα εξαρτήσουν την ψήφο τους από το εάν η Ελλάδα πάρει ελάφρυνση του χρέους της ή όχι. Πιστεύω στη σοφία του γερμανικού λαού». Ο κ. Παυλόπουλος τονίζει επίσης ότι οι Έλληνες έχουν κάνει απερίγραπτες θυσίες και ότι μέχρι στιγμής η ελληνική κρίση δεν έχει κοστίσει ούτε ένα ευρώ στο Γερμανό φορολογούμενο.

Κληθείς να τοποθετηθεί γύρω από τις απόψεις του Γάλλου προέδρου για μεταφορά κεφαλαίων μέσα στην ΕΕ ο κ. Παυλόπουλος υπενθυμίζει ότι ένα ισχυρό ευρώ χρειάζεται ισχυρή κοινή οικονομική πολιτική με εξισορρόπηση των χρεών και αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη μέλη. «Είναι προς το συμφέρον όλων».

Σε ότι αφορά το προσφυγικό παραδέχεται ότι υπήρξαν στιγμές που η Ελλάδα αισθάνθηκε μόνη, αλλά «είχε τη δύναμη να ξεπεράσει αυτές τις στιγμές». Επίσης υποστηρίζει ότι θα πρέπει υποστούν οικονομικές κυρώσεις που προβλέπονται στις ευρωπαϊκές συνθήκες όσες χώρες δεν παίρνουν πρόσφυγες. Για την Τουρκία δηλώνει ότι η Ελλάδα θέλει να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και ότι η Ελλάδα είναι η πόρτα της Δύσης προς την Τουρκία και στο ερώτημα αν ήταν λάθος ότι η Ευρώπη εξάρτησε το προσφυγικό από τον Ερντογάν απάντα: «Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχαμε άλλη επιλογή, ήμασταν εντελώς απροετοίμαστοι. Η Ευρώπη παρατηρούσε άπραγη την έκρηξη του πολέμου στη Συρία, τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, ειδάλλως θα έρθουν περισσότεροι πρόσφυγες».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου