Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Στο 2,7% του ΑΕΠ οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας το 2017


28/12/2017

Στο 2,7% του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθουν το 2017 οι δαπάνες του υπουργείου Άμυνας, αυξημένες σε σχέση με το 2016 όταν και διαμορφώθηκαν στο 2,4% του ΑΕΠ. Το ύψος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας την κατατάσσει δεύτερη μετά τις ΗΠΑ στη χρηματοδότηση των δράσεων του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα έχουν προβλεφθεί πιστώσεις που θα καλύψουν δαπάνες για τις εθνικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, την τμηματική καταβολή των αναδρομικών αποδοχών των ενστόλων, χρονικής περιόδου 01/08/2012 έως 30/6/2014, την περίθαλψη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, την εκπαίδευση και κατάρτιση του προσωπικού, τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές αποστολές, την προμήθεια καυσίμων και υγειονομικού υλικού για τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τις εισφορές της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σε Διεθνείς Οργανισμούς και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σημειώνεται πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται με οικονομικές υποχρεώσεις. Τα μέλη πρέπει να συμβάλλουν στην πυρήνα του προϋπολογισμού του οργανισμού και οι κατευθυντήριες της Συμμαχίας είναι να δαπανάται από κάθε μέλος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες.

Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν από καιρό αποτύχει να φθάσουν σε αυτό το επίπεδο, αλλά όχι η Ελλάδα που σταθερά διατηρείται πάνω από το 2%.

Μόνο πέντε χώρες από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ βρέθηκαν πάνω από το στόχο του 2% το 2016 και συγκεκριμένα οι Ελλάδα, Εσθονία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία διέθεσε λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την άμυνα και η Ιταλία και η Γερμανία λιγότερο από 1,2% και αυτό παρά την προσφυγική κρίση και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτιμάται πως οι 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν 96 δις δολάρια περισσότερα σε ετήσια βάση - από ό, τι σήμερα – για να πιάσουν το στόχο του 2%. Σήμερα η συνεισφορά τους αθροίζεται σε 181 δις δολάρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις απαρχές της κρίσης το 2009 η Ελλάδα δαπανούσε το 3,1% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες υπέρ του ΝΑΤΟ, όταν οι ΗΠΑ συνέβαλαν στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας με το 5,3% του ΑΕΠ τους. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλει το 2,4% του ΑΕΠ και οι ΗΠΑ το 3,6% του ΑΕΠ τους, δηλαδή 608 δις δολάρια. Στην οκταετία οι ελληνικές δαπάνες για άμυνα μειώθηκαν κατά 0,7%, όταν στις εύρωστες ΗΠΑ περιορίσθηκαν κατά 1,7% του ΑΕΠ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου