Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018

Η τρόικα μας στραγγάλισε και χρέωσε τον Βαρουφάκη


16/3/2018

Ο καθένας από τους καρεκλοκένταυρους των οικονομικών μηχανισμών της Ευρώπης έχει και μια συγκεκριμένη άποψη για το πόσο κόστισε στη χώρα η περίοδος Βαρουφάκη. Τα ποσά ποικίλλουν ανάλογα με τις διαθέσεις. Μόνο που οι αριθμοί είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και όχι απλές γνώμες. Εξάλλου, όπως έλεγε και ο Πλάτωνας, «η γνώμη στέκεται ανάμεσα στη γνώση και την άγνοια».

Τέσσερις κορυφαίοι οικονομολόγοι έρχονται να απαντήσουν στους πρόσφατους ισχυρισμούς του πρώην ισχυρού άνδρα του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, πως η περίοδος Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 200 δις ευρώ.

Σε κοινή δήλωσή τους, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζέφρι Σακς, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Ο ισχυρισμός του Τόμας Βίζερ ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης και η ελληνική κυβέρνηση του πρώτου εξαμήνου του 2015 κόστισαν 200 δις ευρώ στην Ελλάδα είναι γελοίος. Όπως γνωρίζει ο κ. Βίζερ -καθώς ήταν από τους αρχιτέκτονες των πολιτικών της τρόικας- η ελληνική οικονομία στραγγαλίστηκε το 2015 από τους δανειστές.

«Σκληρή λιτότητα»

»Οι δανειστές κατάφεραν σοβαρή ζημιά από την πρώτη μέρα: υπονόμευσαν τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αρνήθηκαν την αναδιάρθρωση του χρέους, επέμεναν σε σκληρή λιτότητα και, το πιο σημαντικό, αρνήθηκαν κάθετα να διαπραγματευτούν ή ακόμα και να συζητήσουν καλή τη πίστη. Όσο για τα μέτρα των δανειστών, ήταν εξαιρετικά καταστροφικά για την Ελλάδα, όπως ακόμα και ο τ. υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, παραδέχτηκε. Στεκόμαστε δίπλα στον Γιάνη Βαρουφάκη και στηρίζουμε την αλήθεια. Και γνωρίζουμε ότι ο λαός της Ελλάδας έχει τη σοφία να κάνει το ίδιο».

Απ’ την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, σύμβουλος των κυβερνήσεων Μέρκελ και πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου IFO, Χανς Βέρνερ Ζιν, δηλώνει: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε των ελληνικών συμφερόντων με μεγάλη σύνεση και σοφά.

»Χωρίς την απειλή του να εισαγάγει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, το οποίο θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε νέο νόμισμα στην περίπτωση του Grexit, οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών κρατών δεν θα ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε τρίτο πακέτο διάσωσης. Ο Βαρουφάκης εξοικονόμησε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό κράτος. Ο αντίθετος ισχυρισμός, ότι δηλαδή οι πολιτικές του κόστισαν χρήματα στο ελληνικό κράτος, δεν είναι παρά μια παράλογη διαστρέβλωση της αλήθειας».

Τέλος, ο οικονομολόγος Νόρμαν Λαμόντ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός της κυβέρνησης Θάτσερ πριν διοριστεί υπουργός Οικονομικών από τον πρωθυπουργό Τζον Μέιτζορ, δηλώνει τα εξής: «Οταν ο Γιάνης Βαρουφάκης έγινε υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κληρονόμησε μια τεράστια κρίση για την οποία, προφανώς, δεν ευθυνόταν. Η ευθύνη βαραίνει απολύτως τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

»Κατά την άποψή μου, η προσέγγιση που υιοθετήθηκε από την Ε.Ε. και την τρόικα στο πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου χρέους ήταν ισοπεδωτική, μη ρεαλιστική και προκάλεσε μεγάλο πόνο. Για μια σοβαρή μακρόπνοη επίλυση, αν και απαραίτητη, η δημοσιονομική πειθαρχία δεν αρκούσε από μόνη της χωρίς μια αναδιάρθρωση του χρέους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός κουρέματος. Σε αυτό το θεμελιώδες σημείο κρίνω ότι ο κ. Βαρουφάκης είχε απόλυτο δίκιο και πως του ασκείται συχνά άδικη κριτική».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου