9/5/2017
Σε αντίθεση με τη δραστική περικοπή φόρων, που προωθεί το νέο σχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, η Σουηδία ακολουθεί εντελώς διαφορετική οικονομική πολιτική, η οποία έχει συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας της χώρας τα τελευταία χρόνια. Για τη βουλευτή του σουηδικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μαγκνταλένα Αντερσον, η οποία ανέλαβε από το 2014 καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, η συνταγή επιτυχίας είναι μία: υψηλοί φόροι, ισχυρά συνδικάτα και ίση διανομή πλούτου.
Η κ. Αντερσον έχει προωθήσει πολιτικές που στοχεύουν στην αύξηση των φόρων, με στόχο την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας ήδη από την αρχή της θητείας της στο υπουργείο Οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο, η σουηδική οικονομία εμφάνισε το προηγούμενο έτος ρυθμό ανάπτυξης περίπου στο 4%, μετατρέποντας τα ελλείμματά της σε πλεονάσματα. Σε περίοδο παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, κατά τη διάρκεια της οποίας η άνοδος των λαϊκιστικών κομμάτων εντείνεται στις χώρες του δυτικού κόσμου, το μοντέλο της σουηδικής οικονομίας ίσως αποτελεί παράδειγμα για την αμερικανική πολιτική όσον αφορά τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος, διατείνεται η κ. Αντερσον. Σε συνέντευξή της, η υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας επισήμανε ότι «η επιτυχία βασίζεται σε τρία πράγματα: στις θέσεις εργασίας, στο κράτος πρόνοιας και στην αναδιανομή του πλούτου». Η κ. Αντερσον, η οποία εκτιμά ότι η υγεία και η παιδεία αποτελούν πυλώνες για την ενίσχυση της οικονομίας, ανεξάρτητα από το ύψος των οικονομικών απολαβών καθενός, δίνει έμφαση στην ίση αναδιανομή του πλούτου, ως μέσο περιορισμού της ισχύος των λαϊκιστικών κινημάτων. Πρόκειται για σοσιαλιστική πολιτική που αντιτίθεται στην πρόσφατη αναθεώρηση της φορολογικής πολιτικής του κ. Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος βασίζεται στη μείωση των φόρων, στον περιορισμό των ρυθμιστικών κανόνων και στη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών, προκειμένου να ενισχύσει τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο 3%.
Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ, το συνολικό φορολογικό βάρος της Σουηδίας αντιστοιχεί στο 43% του ΑΕΠ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ ανέρχεται στο 26%. Επίσης, η Σουηδία έχει και το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην Ε.Ε., γεγονός που, σύμφωνα με την κ. Αντερσον, αποδίδεται στην παροχή γονεϊκών αδειών που χρηματοδοτούνται από το εισόδημα των φορολογουμένων και στην υψηλής ποιότητας ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτές οι παροχές επιτρέπουν και στους δύο γονείς να εργαστούν. Παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η κ. Αντερσον αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με την ίδια, «η αύξηση των φόρων έχει και αρνητικές συνέπειες. Όλοι οι φόροι έχουν. Ωστόσο, ο τρόπος που χρησιμοποιείς τα έσοδα μπορεί να έχει θετικές συνέπειες και σε αυτό ακριβώς βασίζεται το σουηδικό μοντέλο. Μπορείς να έχεις υψηλούς φόρους, υψηλό ποσοστό απασχόλησης και ανάπτυξη».
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου