Σάββατο, 19 Μαΐου 2018

Γερμανία: Στο μικροσκόπιο χιλιάδες χορηγήσεις ασύλου


19/5/2018

Μετά από επικρίσεις εβδομάδων για ατασθαλίες και παρατυπίες στη χορήγηση ασύλου η γερμανική υπηρεσία Μετανάστευσης BAMF επανεξετάζει χιλιάδες θετικές απαντήσεις με επίκεντρο τα γραφεία της στη Βρέμη.

Μέσα Απριλίου η γερμανική κοινή γνώμη πληροφορούνταν έκπληκτη ότι την τελευταία πενταετία η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες BAMF στη Βρέμη είχε χορηγήσει άσυλο σε τουλάχιστον 1.200 αιτούντες, οι οποίοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Το περιοδικό Der Spiegel γράφει σήμερα για χορήγηση ασύλου σε άτομο με ποινικές πράξεις το οποίο είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης. Το περιοδικό αναφέρεται επίσης σε περιπτώσεις ατόμων που έλαβαν άσυλο χωρίς να διερευνηθούν πιθανές διασυνδέσεις τους με το Ισλαμικό Κράτος ή για περίπτωση πρόσφυγα, ο οποίος, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, έλαβε προσωρινή άδεια παραμονής, λίγους μήνες αφότου έδωσε σε δικηγόρο 1.000 ευρώ μετρητά.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό DLF ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ παραδέχθηκε ότι οι διαστάσεις του ζητήματος είναι μεγάλες: «Σωστά οι επικεφαλείς της υπηρεσίας Μετανάστευσης αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις 18.000 αποφάσεις χορήγησης ασύλου των γραφείων της Βρέμης από το 2000 μέχρι σήμερα. Στο μικροσκόπιο θα μπουν οι αποφάσεις των υπαλλήλων, αλλά και των συνεργαζόμενων δικηγόρων. Υπάρχουν ήδη ενδείξεις για παρατυπίες, για ακροάσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν, για πιστοποιητικά που δεν καταβλήθηκαν. Όλα αυτά θα πρέπει να εξεταστούν με μεγάλη ακρίβεια και σχολαστικότητα».


«Προβληματικό» το 40% των αποφάσεων της Βρέμης

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες Γιούτα Κορντ μέχρι τις 11 Μαΐου εξετάστηκαν 4.400 αποφάσεις της υπηρεσίας σε παγγερμανικό επίπεδο, εκ των οποίων 30% αντιστοιχούν στη Βρέμη. Στο 40% των αποφάσεων της Βρέμης διαπιστώθηκαν παρατυπίες και λάθη, ενώ στις υπόλοιπες υπηρεσίες της χώρας οι λανθασμένες αποφάσεις δεν ξεπερνούν το 6%.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει, τουλάχιστον εν μέρει, όσο συμβαίνουν στις αρμόδιες αρχές ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέφαν Μάιερ έκανε λόγο για υπερβολικό φόρτο εργασίας: «Η BAΜF βρίσκεται υπό τρομερή πίεση. Καμία άλλη υπηρεσία του δημοσίου δεν έχει περάσει τα τελευταία χρόνια από τόσες αλλαγές και αναδιαρθρώσεις όσο η εν λόγω υπηρεσία. Μετά την εκτόξευση αιτημάτων ασύλου στη δεκαετία του ΄90 και την αύξηση των υπαλλήλων της, ο αριθμός των εργαζομένων συρρικνώθηκε σε 2.000. Και μέσα σε λίγο διάστημα οι υπάλληλοι αυξήθηκαν σε πάνω από 10.000. Σήμερα η υπηρεσία αριθμεί 7.000 εργαζομένους. Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας εργάζονται υπό δύσκολες συνθήκες και έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο από το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης μέχρι σήμερα».

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου