Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018

Το προσφυγικό θα μπορούσε «να αποβεί μοιραίο» για την ΕΕ


28/6/2018

Η Άγκ. Μέρκελ δεν αναμένει συμφωνία για την πολιτική ασύλου στη Σύνοδο Κορυφής και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ναυαγήσει η ίδια ΕΕ. Δήλωση με αφορμή την αυριανή συζήτηση στη γερμανική βουλή για το ελληνικό χρέος.

Σε ομιλία της το πρωί της Πέμπτης στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στην πολιτική ασύλου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κενά στο ευρωπαϊκό δίκαιο. Η ΕΕ δεν βρίσκεται «ακόμη εκεί που θα θέλαμε», είπε η ίδια. Ο αριθμός νέων προσφύγων έχει μεν μειωθεί άλλα όχι σε ικανοποιητικό βαθμό. Η καγκελάριος προειδοποίησε πως η πρόκληση του μεταναστευτικού θα μπορούσε «να αποβεί μοιραίο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Οι όποιες απαντήσεις θα πρέπει να δοθούν σε ευρωπαϊκό πλαίσιο και με βάση των αξιών που διέπουν την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά την απέλαση ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο η κ. Μέρκελ ανακοίνωσε συνομιλίες με τις αφρικανικές χώρες για την επίτευξη συμφωνιών κατά το πρότυπο της άτυπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.


Δεν αναμένει η Μέρκελ συμφωνία για το προσφυγικό

Αφορμή για τις δηλώσεις της καγκελαρίου είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Το βράδυ οι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών θα συζητήσουν το σχέδιο για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Σε δύο από τα επτά σημεία των προτάσεων που έχουν κατατεθεί οι απόψεις των εταίρων διίστανται. Το ένα αφορά την κατανομή προσφύγων στα κράτη-μέλη και το άλλο την καθιέρωση ενός ενιαίου συστήματος παροχής ασύλου, δηλαδή ενός νέου Κανονισμού του Δουβλίνου.

Η καγκελάριος παραδέχτηκε ότι πως δεν αναμένει να επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο. Αίσθηση προκάλεσε καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλία της η απουσία του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο πρόεδρος της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης έδειξε κατά αυτό τον τρόπο έμπρακτα ότι εξακολουθεί να διαφωνεί την καγκελάριο. Σε αντίθεση με την Άγκελα Μέρκελ ο Χορστ Ζεεχόφερ επιμένει σε μονομερή γερμανικά μέτρα για την απώθηση προσφύγων που είναι καταγεγραμμένα σε άλλα κράτη της ΕΕ.


Η καγκελάριος για το τέλος του ελληνικού προγράμματος

Δεδομένου ότι κατά την αυριανή συζήτηση στη γερμανική βουλή για την ολοκλήρωση του τρίτου ελληνικού προγράμματος και τις ελαφρύνσεις στο χρέος η καγκελάριος Μέρκελ δεν θα συμμετάσχει επειδή θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, η ίδια προέβη σήμερα σε μια σύντομη δήλωση σχετικά:

«Το ευρώ είναι σταθερό, τα προγράμματα έχουν λήξει και οι χώρες που ήταν σε πρόγραμμα έγιναν πιο ανταγωνιστές. Έγινε καλή δουλειά και επιδείχθηκε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - προς το δικό μας συμφέρον», τόνισε η καγκελάριος .

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου