Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018

Τσακαλώτος Χωρίς διευθέτηση χρέους δεν θα δανειστούμε από τις ''αγορές''


13/6/2018

«Η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή»

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διαδικτυακή έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μίλησε μεταξύ άλλων για τη διαδικασία εξόδου της Ελλάδας από τα προγράμματα προσαρμογής και τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση στην Ιταλία για όλη την Ευρώπη. Επίσης κάλεσε τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ να επιδείξει περισσότερη τόλμη στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατορθώσει παρά τις δυσμενείς για το κόμμα δημοσκοπήσεις να πείσει τους πολίτες και να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε «ανήσυχος» για τις εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο στην Ιταλία και παραδέχθηκε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται επηρεάζει βραχυπρόθεσμα αρνητικά τη δυνατότητα χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις κεφαλαιαγορές. «Όμως δεν αναμένω ότι αυτό θα συνεχιστεί έτσι αιωνίως. Οι ειδικοί μας στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους μπορούν να κρίνουν με τον καλύτερο τρόπο πότε οι συνθήκες είναι κατάλληλες ώστε να δανειστούμε και πάλι χρήματα από τις κεφαλαιαγορές. Αυτό το έχουν κάνει ήδη με επιτυχία έως τώρα. Εκτός αυτού διαθέτουμε και ένα 'μαξιλάρι' για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εξάλλου ένα θέμα που αφορά όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο την Ελλάδα», επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι οι Ιταλοί επέλεξαν να ψηφίσουν λαϊκιστικά κόμματα εξαιτίας των «δύσκολων κοινωνικών και περιφερειακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν». «Κοιτάξτε καλύτερα γιατί οι άνθρωποι ψηφίζουν τέτοια κόμματα. Η Ιταλία και η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα. Οι Ιταλοί δεν τρελάθηκαν ξαφνικά. Το να τους κατηγορεί κανείς για λαϊκισμό όπως και οι εκατέρωθεν προσβολές δεν θα βοηθήσουν ιδιαίτερα την Ευρώπη. Τώρα θα πρέπει όλοι μας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως υπογράμμισε, «τα προβλήματα της ευρωζώνης δεν θα επιλυθούν εάν απλά συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Η κυρία Μέρκελ θα μπορούσε να είναι πιο τολμηρή από όσο είναι σήμερα. Αυτό θα ήταν καλό για τη Γερμανία και για την παρακαταθήκη της ως Ευρωπαίος πολιτικού». Σε διευκρινιστική ερώτηση του δημοσιογράφου εάν μιλώντας για περισσότερη τόλμη εννοεί περισσότερα χρήματα, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε: «Δεν πρόκειται πάντα μόνο για χρήματα. Αυτά σίγουρα είναι σημαντικά, αλλά το ζητούμενο είναι επίσης να έχουμε θεσμούς που επιλύουν προβλήματα. Όταν μια εθνική οικονομία εντάσσεται σε μια νομισματική ένωση εγκαταλείπει ένα σημαντικό όπλο: Δεν μπορεί κανείς πλέον να υποτιμήσει το νόμισμά του κάνοντας έτσι την οικονομία του πιο ανταγωνιστική. Επομένως χρειάζεται άλλα εργαλεία, για παράδειγμα μια περιφερειακή πολιτική, μια ευρωπαϊκή ασφάλιση ανέργων ή μια επενδυτική στρατηγική. Δυστυχώς τα κράτη-μέλη περιμένουν μέχρι να εκδηλωθούν πολιτικές κρίσεις όπως στην Ιταλία, αντί να κοιτούν προς τα εμπρός και να αποφασίσουν να κάνουν μεταρρυθμίσεις».


Αισιοδοξία για νίκη στις εκλογές

Σε ερώτηση για το αν αναμένει ότι θα υλοποιηθεί η επιδιωκόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τη διαδοχή στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέπεμψε στη σχετική δήλωση του Eurogroup το 2017, υπογραμμίζοντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς γνωρίζει ότι η δήλωση αυτή είναι «πολύ σαφής» και δεσμευτική για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στις κεφαλαιαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος». Ο Έλληνας υπουργός προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους «προφανώς δεν θα έχουμε πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές», ενώ επανέλαβε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποδεχθεί προληπτική γραμμή στήριξης μετά την εκπνοή του προγράμματος.

Ερωτηθείς για το πώς σκοπεύει να πείσει τους Έλληνες πολίτες προκειμένου να ανατρέψει τα δυσμενή για τον ΣΥΡΙΖΑ προγνωστικά ενόψει των εκλογών που προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2019, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Δεν σας είπε η μητέρα σας να μην πιστεύετε όλα όσα γράφουν οι εφημερίδες; Ο χρόνος είναι με το μέρος μας. Την επόμενη χρονιά θα έχουμε ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη και περισσότερη απασχόληση από το 2018. Οι άνθρωποι κοιτούν μπροστά στις εκλογές. Θα μπορέσουν να αποφασίσουν σχετικά με την αναπτυξιακή μας στρατηγική. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να μειώσει δραστικά τους φόρους χωρίς όμως να κάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Πώς θα βγει αυτή η εξίσωση; Ποντάρουν σε ανάπτυξη της τάξης του 4% και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαπραγματευθούν χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους με τη Γερμανία. Τους εύχομαι καλή τύχη», σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου