Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Ιστορική πτώση της τουρκικής λίρας


10/8/2018

Νέα κρίση αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία. Το δολάριο για πρώτη φορά έφτασε στις 6,24 λίρες και το ευρώ στις 7,15. Ενδεχόμενη λύση η αύξηση των επιτοκίων.

Με την κρίση Τουρκίας - ΗΠΑ, κάθε μέρα η λίρα αγγίζει και σε νέα ιστορικά χαμηλά. Με την επιστροφή της επιτροπής διαπραγματεύσεων που γύρισε άπρακτη από την Ουάσιγκτον, σήμερα έχουμε νέες σεισμικές δονήσεις στην τουρκική οικονομία. Το δολάριο για πρώτη φορά έφτασε στις 6,24 λίρες και το ευρώ ανήλθε στο 7,15. Αντιστοίχως ανεβαίνει και ο χρυσός, ενώ καταρρέει το χρηματιστήριο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στην πιο κρίσιμη οικονομική καμπή της διακυβέρνησης του από το 2002 απαντά με την δήλωση "μην δίνετε σημασία στις εκστρατείες αυτές. Αν εκείνοι έχουν το δολάριο, εμείς έχουμε τον λαό, το δίκιο, και τον Θεό μας”.

Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ -Τουρκίας που φαινομενικά ξέσπασε για την υπόθεση του πάστορα Μπρόνσον είναι πολύ βαθύτερη και ξεκινά από την διάσταση απόψεων για την επόμενη ημέρα στην βόρεια Συρία και το Ιράκ, με τους Αμερικανούς να στηρίζουν τους Κούρδους, την αγορά των S400 και την προσέγγιση Τουρκίας-Ρωσίας, την υπόθεση Γκιουλέν, αλλά και τις πολύκροτες δίκες για την Χαλκ Μπάνκ και τον φυλακισμένο αντιπρόεδρό της στις ΗΠΑ. Μάλιστα πληροφορίες λένε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι και αυτά τα ζητήματα.


Ενδεχόμενη λύση η αύξηση των επιτοκίων

Αν και το θέμα είναι βαθιά πολιτικό και δεν αφορά απλά την οικονομία της χώρας, οικονομολόγοι συγκλίνουν στο ότι, το μόνο πιθανώς πραγματικά αποτελεσματικό όπλο στην φαρέτρα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, είναι η αύξηση επιτοκίων, κάτι για το οποίο προηγουμένως ίσως και δημόσια θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως ο ίδιος ο Ερντογάν ή ο γαμπρός του Μπεράτ Άλμπαιρακ που βρίσκεται στο τιμόνι της οικονομίας.

Οικονομολόγοι τονίζουν ότι σε μια αγορά όπου ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 16%, τα επιτόκια πρέπει να είναι πάνω από 20% και όχι στο 17,75 που βρίσκονται τώρα.

Το κλειδί όμως βρίσκεται στην εκτόνωση της κρίσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ και η εξαγγελία ότι ο τρίτος πυρηνικός αντιδραστήρας της Τουρκίας θα γίνει στην ανατολική Θράκη με τους Κινέζους, την ώρα μάλιστα που κυκλοφορούν φήμες ότι η Άγκυρα τα μπορούσε να συνάψει και συμφωνία δανεισμού σε γουαν σίγουρα δεν βοηθά την κατάσταση.


Για την πιστωτική κρίση στην Τουρκία

Στην επαπειλούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία αναφέρεται σήμερα η Frankfurter Allgemeine Zeitung:

«Η τουρκική κυβέρνηση προανήγγειλε την παρουσίαση ενός ‘νέου οικονομικού μοντέλου’ το οποίο προβλέπει την επιστροφή σε έναν πληθωρισμό κάτω του 10%. Είχε προηγηθεί άλλη μια κακή μέρα για την Τουρκία στις χρηματαγορές. Από τον Ιανουάριο η λίρα έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας της έναντι του δολαρίου ενώ με 18,5% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου βρίσκεται στα επίπεδα μιας αναπτυσσόμενης χώρας με δυσμενή πιστοληπτική ικανότητα. Θα ήταν πολύ εύκολο να αποδοθούν οι κλυδωνισμοί αυτοί στην αμερικανοτουρκική σύγκρουση. Εδώ και καιρό η Τουρκία ασκεί μια πολιτική που φοβίζει τους ξένους επενδυτές. Δεδομένου του υψηλού εξωτερικού της χρέους, η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να έχει ένα πολύ αδύναμο νόμισμα διότι αυτό θα ζημίωνε τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και τραπεζών που έχουν οικονομικές υποχρεώσεις σε ξένα νομίσματα».

Η Berliner Zeitung συνδέει την οικονομική κρίση με την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ερντογάν στη Γερμανία.

«Κανείς δεν θέλει την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας. Η σπουδή όμως με την οποία ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάγερ ανταποκρίθηκε στο αίτημα επίσκεψης του αυταρχικού ηγέτη προκαλεί έκπληξη. Σαν να ξεχάστηκαν ήδη οι υποθέσεις ομηρίας των Στόιντνερ, Τολού και Γιουτσέλ. Ομηρίες θα παίξουν ρόλο και στην επικείμενη επίσκεψη. Ο Ερντογάν θα ζητήσει την έκδοση λεγόμενων πραξικοπηματιών που έλαβαν άσυλο στη Γερμανία. Πιθανότατα θα προσφέρει την απελευθέρωση επτά Γερμανών πολιτικών κρατουμένων. Δεν επιτρέπεται να συναινέσει η Γερμανία σε ένα τέτοιο ντιλ. Διότι η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κρίσης. Ο Τούρκος πρόεδρος έρχεται στο Βερολίνο επειδή χρειάζεται βοήθεια».

Πηγή Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου