Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση μέσω ΣΔΙΤ κεντρικών υποδομών της ΕΥΔΑΠ


2/6/2020

Τρεις προκηρύξεις από το υπουργείο Υποδομών για την σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη  διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ της Αθήνας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.

Σε  ιδιώτες μέσω Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ετοιμάζεται να παραχωρήσει το υπουργείο Υποδομών το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, το οποίο εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και περιλαμβάνει τις κεντρικές υποδομές του νερού και συγκεκριμένα τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου, τη λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια καθώς επίσης και το κανάλι με το οποίο φτάνει το νερό στην Αθήνα (υδραγωγεία μεταφοράς).

Τις τελευταίες ημέρες «αιφνιδιαστικά», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τη διενέργεια τριών παράλληλων διαγωνισμών για την σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη  διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ της Αθήνας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. Η δαπάνη έκαστης προκήρυξης ανέρχεται στο ποσό των 138.424 ευρώ η κάθε μια.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται από κύκλους κοντά στην υπόθεση ότι «μικραίνει» την κερδοφόρα εταιρεία, καθώς εκτιμάται ότι θα στερήσει από την ΕΥΔΑΠ ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα διακυβεύονται και περίπου 200 θέσεις εργασίας, όσες και οι άνθρωποι, οι οποίοι αυτήν την στιγμή απασχολούνται στον τομέα της υδροληψίας.

Το θέμα προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων τόσο από τους εργαζομένους στην εταιρία όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση με τα επιχειρήματα να εστιάζονται κυρίως στη δημιουργία επισφάλειας αναφορικά με την υδροδότηση του λεκανοπεδίου, την ποιότητα του νερού αλλά και την ενδεχόμενη αύξηση των τιμολογίων δεδομένου ότι υπάρχει προβληματισμός για μετακύλιση του όποιου κόστους στους καταναλωτές.

Σύμφωνα με το σωματείο των μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, για την επιχείρηση νερού η απόσπαση της υπηρεσίες αυτής «θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, καθώς η ΕΥΔΑΠ η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Αττικής, δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού».

Προειδοποιούν μάλιστα για τεράστιο οικονομικό κόστος στο ελληνικό δημόσιο, «που τελικά θα κληθεί να πληρώσει ο καταναλωτής».

Ο Σύλλογος Επιστημονικού Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ, σημειώνει από την πλευρά του ότι αυτό συμβαίνει ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση της ΕΥΔΑΠ με το Ελληνικό Δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού και  την ανανέωση της τωρινής  σύμβασης με σκοπό τη  διατήρηση, από πλευράς ΕΥΔΑΠ, του αποκλειστικού δικαιώματος λειτουργίας και συντήρησης του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος. Υπενθυμίζεται ότι η ισχύς της συγκεκριμένης σύμβασης είχε παραταθεί έως το τέλος του χρόνου.

Ο Σύλλογος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προσθέτοντας ότι «τέτοιες ενέργειες θα επιφέρουν πολλά προβλήματα, αφενός στην αδιάλειπτη και απρόσκοπτη υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αττικής καθώς οι εργολάβοι – ιδιώτες δεν έχουν την τεχνογνωσία των στελεχών της ΕΥΔΑΠ και δεν μπορούν να την εγγυηθούν και  αφετέρου στην οικονομική βιωσιμότητα της εταιρείας καθώς τεράστια κεφάλαια από την ΕΥΔΑΠ θα κατευθυνθούν στους ιδιώτες – εργολάβους».

Πηγές του υπουργείου Υποδομών, επισημαίνουν, πάντως, ότι από το 1999 έως και σήμερα η ΕΥΔΑΠ ΑΕ, άτυπα, λειτουργεί και εκτελεί στοιχειώδη συντήρηση στο Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) κυριότητας Ελληνικού Δημοσίου κοστολογώντας την παροχή αυτής της υπηρεσίας σε 26,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η εικοσαετούς διάρκειας σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ (λήξη 25-10-2019) έχει παραταθεί και λήγει την 31η-12-2020.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το υπουργείο Υποδομών, μέσω σύμβασης ΣΔΙΤ, προχωρά την ανάθεση της Διαχείρισης – Λειτουργίας και Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας με βασικό σκεπτικό ότι:

- Εισάγεται ο υγιής ανταγωνισμός στις υπηρεσίες Διαχείρισης – Λειτουργίας και Συντήρησης του Ε.Υ.Σ. Αθήνας, αποσκοπώντας στη μείωση του ετήσιου κόστους λειτουργίας και συντήρησης του

Μπαίνει τάξη και προτεραιοποιούνται οι ανάγκες συντήρησης και αναβάθμισης του δικτύου

- Προχωρά η επανακοστολόγηση του διυλισμένου νερού, προς όφελος των καταναλωτών

- Προγραμματίζονται και μελετώνται τα απαραίτητα έργα συντήρησης, με έξοδα του Ιδιώτη

- Μπαίνουν σοβαρά ποιοτικά κριτήρια για το νερό που πίνουμε

- Ελέγχονται τις διαρροές του δικτύου που κοστίζουν χρήματα, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα το δημόσιο αγαθό

- Αξιολογείται η εκμετάλλευση των εγκατεστημένων υδροηλεκτρικών μονάδων, καθώς και η πώληση αδιύλιστου ύδατος σε ιδιώτες κατά μήκος του ΕΥΣ.

Την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και της κερδοφόρας ΕΥΔΑΠ, ανοίγει η κυβέρνηση, «αδιαφορώντας για τις επισφάλειες που θα δημιουργηθούν στον έλεγχο των διαδικασιών υδροληψίας και για την αύξηση του κόστους, που θα μετακυλισθεί στους χρήστες», σημειώνει σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «η ΕΥΔΑΠ θα οδηγηθεί έτσι σε αδυναμία ως προς τον έλεγχο, ενώ η 70ετής τεχνογνωσία και εμπειρία της φαίνεται να μη στέκεται εμπόδιο στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για ιδιωτικοποίηση ακόμη και του νερού».

Αναφερόμενος μάλιστα στον κίνδυνο να μετακυλισθεί το κόστος στους τελικούς καταναλωτές, θυμίζει παλαιότερη δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Μπάμπη Παπαδημητρίου σημειώνοντας: «μήπως ήγγικεν η ώρα να δικαιωθεί ο “προφήτης” Μπάμπης Παπαδημητρίου, που τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε αποφανθεί ότι το νερό είναι απαράδεκτα φτηνό»;

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου