Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Χότι στη DW: «Ζητούμενο η αμοιβαία αναγνώριση»


9/7/2020

Mετά από πρωτοβουλία Γαλλίας και Γερμανίας αρχίζει και πάλι ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας. Μιλώντας στην DW ο κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλά Χότι τόνισε ότι η εκατέρωθεν αναγνώριση των δύο κρατών είναι μονόδρομος.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχει παγώσει. Η πρόσφατη πρωτοβουλία των ΗΠΑ για μια συνάντηση κορυφής Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου στη Ουάσιγκτον ναυάγησε κυριολεκτικά τη τελευταία στιγμή μετά την απόδοση κατηγοριών για εγκλήματα πολέμου στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι από τον ειδικό εισαγγελέα του ειδικού δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο έρευνά τα εγκλήματα εναντίον Σέρβων, Αλβανών και Ρομά κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσσοβο, αλλά και μετά.

Μετά από πρωτοβουλία Γερμανίας, Γαλλίας και ΕΕ θα γίνει αύριο, Παρασκευή, τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα λάβουν μέρος ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αβντουλά Χότι, ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. Στόχος η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Κυριακή συνάντηση Χότι-Βούτσιτς στις Βρυξέλλες.


«Δεν υπάρχει εναλλακτική στο διάλογο με τη Σερβία»

Μιλώντας αποκλειστικά στην DW ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός τόνισε ενόψει της αυριανής τηλεδιάσκεψης: «Μετά την αναβολή της Συνόδου Κορυφής στις ΗΠΑ βρισκόμαστε τώρα μπροστά σε μια διαφορετική κατάσταση. Το σημαντικότερο είναι ωστόσο ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε ένα διάλογο με τη Σερβία. Για το Κόσοβο βασική προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια αμοιβαία αναγνώριση των κρατών, διότι μόνο έτσι θα σταθεροποιηθούν οι σχέσεις Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου».

Ως γνωστόν η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην αυτόνομης επαρχίας και θέτει εμπόδια στην ένταξη του Κοσόβου σε διεθνείς οργανισμούς. Ας σημειωθεί ότι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου δεν έχουν το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στην ΕΕ. Ένα ζήτημα, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αβντουλά Χότι ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κινητικότητα κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ:
   
Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου