11/8/2020
Με συνοπτικές διαδικασίες και παρά τις ενστάσεις ειδικών η Ρωσία ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Η «πρωτιά» της Ρωσίας στην παγκόσμια κούρσα για το εμβόλιο ενδέχεται να έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις.
Η Ρωσία εξέπληξε σήμερα τους πάντες και ανακοίνωσε ότι ενέκρινε το πρώτο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σε τηλεδιάσκεψη με την ρωσική κυβέρνηση ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε: «Γνωρίζω ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και διασφαλίζει ανοσία διαρκείας και, επαναλαμβάνω, πέρασε όλους τους απαραίτητους ελέγχους». Ο ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε μάλιστα ότι μια από τις κόρες του έκανε το εμβόλιο.
Για να δείξουν την εμπιστοσύνη τους στο νέο εμβόλιο, εκτός από τα 38 άτομα που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές, εμβολιάστηκαν μερικοί αξιωματικοί, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, καθώς και ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ανάπτυξης του εμβολίου Αλεξάντερ Γκίντσμπουργκ. Αμέσως μετά την έγκριση του νέου εμβολίου η Μόσχα προτίθεται να το δοκιμάσει σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Υγείας οι δοκιμές σε περίπου 800 άτομα θα κληθούν να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών.
Υπό κανονικές συνθήκες η έγκριση ενός εμβολίου προϋποθέτει την επιτυχή ολοκλήρωση της λεγόμενης Φάσης ΙΙΙ. Στο καθοριστικό αυτό στάδιο των κλινικών δοκιμών εμβολιάζονται χιλιάδες άτομα διότι μόνο έτσι μπορούν να εντοπιστούν πιθανές παρενέργειες. Σε περίπτωση που προκύψουν σε αυτή τη φάση σοβαρές παρενέργειες, οι ερευνητές είναι σε θέση να εξαγάγουν σημαντικά συμπεράσματα για το σύνολο του πληθυσμού.
Το Gam-Covid-Vac Lyo βοηθά τον οργανισμό να αντιδράσει
Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Υγείας, από τον Οκτώβριο θα αρχίσει ο εμβολιασμός κατ΄ αρχήν γιατρών και δασκάλων και μετά σταδιακά του υπόλοιπου πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας, στις αρχές του 2021 θα διατίθενται κάθε μήνα “αρκετά εκατομμύρια δόσεις”.
Τα επίσημα ρωσικά στοιχεία στη μάχη κατά της νόσου Covid-19 κάνουν λόγο για περίπου 900.000 κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 15.000. Η θνησιμότητα θεωρείται εξαιρετικά χαμηλή αν λάβουμε υπόψη ότι ο ρωσικός πληθυσμός ξεπερνά τα 330 εκατομμύρια.
Το εμβόλιο Gam-Covid-Vac Lyo παρασκευάστηκε στο επιδημιολογικό ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας. Με τη βοήθεια ειδικού γενετικού υλικού ο ανθρώπινος οργανισμός αναγνωρίζει τον κορωνοϊό ως απειλή και παράγει αντισώματα. Έτσι στην ουσία ο οργανισμός παράγει τα δικά του αντιγόνα, με τα οποία καταπολεμάται ο κορωνοϊός. Τέτοιου είδους εμβόλια ωστόσο ενδέχεται να παρουσιάσουν παρενέργειες, σε περίπτωση που το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αποδεχθεί το ειδικό γενετικό υλικό και αντιδράσει.
Η αδιαφανής πληροφόρηση της Μόσχας αναφορικά με τα κρούσματα της πανδημίας και την καταπολέμησή της στη Ρωσία δεν δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στις χώρες του εξωτερικού. Εκτός αυτού τα αποτελέσματα των κλινικών ερευνών για το νέο εμβόλιο δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί. Το μόνο γνωστό είναι ότι στις πρώτες δοκιμές συμμετείχαν 38 άτομα και ότι δεν υπήρξαν παρενέργειες. Άγνωστο είναι επίσης αν το εμβόλιο μπορεί άφοβα να χορηγηθεί σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και αν εν τέλει είναι πράγματι αποτελεσματικό, χωρίς να έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενες δοκιμές της Φάσης ΙΙΙ.
Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις ειδικών
Ο ρωσικός σύνδεσμος των οργανισμών για κλινικές δοκιμές απηύθυνε έκκληση στο αρμόδιο ρωσικό υπουργείο να αναβάλει την έγκριση του εμβολίου. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «μια επισπευσμένη έγκριση δεν θα καταστήσει τη Ρωσία πρωταγωνιστή στην κούρσα για το εμβόλιο, αλλά αντίθετα θα θέσει τους Ρώσους χωρίς λόγο σε κίνδυνο».
Η εποπτική αρχή Roszdravnadzor απέρριψε τις εκκλήσεις και την κριτική των ειδικών. Ο επικεφαλής επιδημιολόγος στο ρωσικό υπουργείο Υγείας Νικολάι Μπρίκο δήλωσε στο πρακτορείο Interfax: «Δεν βλέπω κανένα λόγο για αναβολή της έγκρισης. Οι δοκιμές της Φάσης ΙΙΙ θα γίνουν. Δεν ανακαλύψαμε πανάκεια, που σταματά ή θεραπεύει την ασθένεια. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτό που θα προστατέψει εκείνους τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο από άλλους σε κίνδυνο».
Οι φόβοι είναι διάχυτοι ότι η Ρωσία επιταχύνοντας τη διαδικασία έγκρισης διακινδυνεύει πολλά. Ενδεικτική η προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να σεβαστεί τις οδηγίες για την παραγωγή ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμάκων. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ, υπάρχει διαφορά μεταξύ της ανάπτυξης ενός πράγματι αποτελεσματικού εμβολίου, το οποίο έχει περάσει επιτυχώς όλες τις προβλεπόμενες δοκιμές και της απλής εικασίας ότι αναπτύχθηκε ένα τέτοιο εμβόλιο.
Πηγή Deutsche Welle
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου