Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Μειωμένα κατά 10% τα έσοδα του ΕΦΚΑ


9/12/2020

Σταθερά στο -10% κινούνται τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ από εισφορές του ιδιωτικού τομέα, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του φορέα να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους ώστε ο Δεκέμβριος, μήνας κατά τον οποίο καταβάλλονται οι εισφορές Νοεμβρίου, να μην πάει όπως ο Μάιος κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του e-ΕΦΚΑ τον Μάιο, από εισφορές ιδιωτών, κατακρημνίστηκαν στο -30,7%, καθώς το πρώτο lockdown άφησε αμείλικτα τα σημάδια του στο σύνολο της εγχώριας οικονομίας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», συνολικά τα έσοδα από εισφορές Δημοσίου, ιδιωτικών επιχειρήσεων, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, εργόσημο κλπ., στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου είναι κάτω από 4,5%, με τις εκτιμήσεις για τον Νοέμβριο να κάνουν λόγο για περαιτέρω επιδείνωση. Να σημειωθεί, άλλωστε, ότι ο στόχος ήταν αύξηση των εσόδων κατά 5%, συνεπώς οι απώλειες είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές που εκτιμούσε το οικονομικό επιτελείο.

Μεγάλη, κοντά στο 15%, εκτιμάται και η μείωση στα έσοδα από εισφορές μη μισθωτών, ενώ σταθερά πάνω από 20% υπολογίζεται η πτώση στα έσοδα από ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, με τον στόχο για συνολικά έσοδα της τάξης του 1,2 δις ευρώ στο τέλος του έτους να φαντάζει δύσκολος.

Με βάση την έκθεση του ΚΕΑΟ για το τρίτο τρίμηνο του έτους, οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν κατά 395 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα συνολικά χρέη να ανέρχονται πλέον σε 37,395 δις ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρει και η έκθεση γ΄ τριμήνου του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, η αύξηση αυτή προέρχεται από την άνοδο των πρόσθετων τελών (κατά 395,8 εκατ. ευρώ), καθώς οι κύριες οφειλές σημείωσαν μείωση κατά 3,1 εκατ. ευρώ. Στην αύξηση των συνολικών οφειλών οδήγησαν νέες εντάξεις οφειλετών (60.478 οφειλέτες με συνολικές οφειλές 313,9 εκατ. ευρώ), καθώς και η δημιουργία νέων χρεών και βέβαια η αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν παρουσιάζει μείωση των ρυθμίσεων, πιθανότατα προεξοφλώντας τη νέα ρύθμιση που προβλέπει την αναβίωση των διακανονισμών, με την καταβολή της δόσης του Νοεμβρίου.

Πλέον, τα βλέμματα είναι στραμμένα στα έσοδα του Δεκεμβρίου, όταν και θα καταγραφούν οι εισφορές Νοεμβρίου, μήνα καθολικού lockdown, με χαλαρότερους όμως όρους σε σχέση με την άνοιξη. Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση δεν αποκλείουν κατά τον τελευταίο μήνα του έτους, ειδικά τα έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα, να κλείσουν κοντά στο -20%, επηρεάζοντας αντίστοιχα και το σύνολο του έτους. 


Εκκρεμείς συντάξεις

Στο δύσκολο παζλ των εσόδων του ΕΦΚΑ, που παρά τους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, ειδικά στον κλάδο κύριας ασφάλισης αλλά και επικουρικής φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, θα πρέπει να προστεθεί ένας ακόμη μεγάλος «πονοκέφαλος» που αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις.

Στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού στη Βουλή, μετά τις… παραφωνίες του δευτέρου τριμήνου, τα στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης μειώθηκε από 164.680 στο τέλος Ιουνίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 640 εκατ. ευρώ) σε 163.224 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 620 εκατ. ευρώ). Οι ληξιπρόθεσμες (εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες) αιτήσεις συνταξιοδότησης μειώθηκαν από 138.323 στο τέλος Ιουνίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 633 εκατ. ευρώ) σε 133.354 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2020 (εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 608 εκατ. ευρώ). Βέβαια, στα στοιχεία αυτά δεν έχουν υπολογιστεί οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ για τα οποία δεν έχει ακόμη εκδοθεί οριστική κύρια σύνταξη. Εάν προστεθούν και αυτά, τότε σύμφωνα με στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, οι συνολικές εκκρεμότητες (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ) ενδέχεται να προσεγγίζουν τις 350.000, με χιλιάδες ασφαλισμένους να μένουν χωρίς ή με σημαντικά μειωμένο εισόδημα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου