10/12/2020
Στην πρώτη ομάδα 7 χωρών που υπέβαλαν μέχρι στιγμής πλήρως διαμορφωμένο προσχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης περιλαμβάνεται η Ελλάδα, είπε χθες ο Ντέκλαν Κοστέλο, αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist για το Ταμείο Ανάκαμψης, αποδίδοντας εύσημα στην κυβέρνηση για «πολύ καλή αρχή».
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι στην Ελλάδα οι δυσκολίες εντοπίζονται στην υλοποίηση και στην απορρόφηση των πόρων και εκεί έγκειται τώρα και η πρόκληση.
Στο ίδιο πνεύμα, η επικεφαλής της task force Recover, Σελίν Γκάουερ, είπε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που υπέβαλαν σχέδιο, κάτι που επιτρέπει αισιοδοξία για το μέλλον. Η κ. Γκάουερ συμμετέχει στη διαπραγμάτευση του ελληνικού σχεδίου, που διεξάγεται ήδη δύο φορές την εβδομάδα.
Όλοι οι ομιλητές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο πρόεδρος του Euroworking Group Tόμας Σααρενχέιμο, ανέδειξαν το γεγονός ότι τα 32 δις ευρώ συνιστούν τεράστια ευκαιρία για τη χώρα όχι μόνο για να επουλώσει τις πληγές του κορωνοϊού, αλλά και για να καλύψει χρόνιες αδυναμίες της και να στραφεί σε νέο παραγωγικό μοντέλο.
Τα μεγάλα έργα χρειάζονται πολύ καλό σχεδιασμό, προειδοποίησε ο κ. Σααρενχέιμο, προσθέτοντας ότι και οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι δύσκολες, καθώς συνήθως δεν είναι δημοφιλείς. Ωστόσο, πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να αποτύχουμε».
Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να απορροφήσει 5,5 δις ευρώ το 2021, ενισχύοντας το ΑΕΠ της κατά 2,1%, και ότι έχει ήδη κάποια ώριμα έργα για να ξεκινήσει: την απολιγνιτοποίηση, το «Εξοικονομώ», την ψηφιοποίηση.
«Πρέπει να κάνουμε ένα μεγάλο άλμα προς τα μπρος για να φθάσουμε την Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Βέττας, προσθέτοντας ότι τα κεφάλαια δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν απλώς για την ενίσχυση της οικονομίας, αλλά και για να προετοιμασθεί η χώρα για την επόμενη μέρα.
Ο κ. Μεγάλου υποστήριξε ότι με τα 32 δις ευρώ η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει ρυθμό ανάπτυξης 3% μεσοπρόθεσμα (περίπου 1,5%-2% υψηλότερο απ’ ό,τι θα είχε χωρίς αυτά) και να καλύψει το μεγάλο επενδυτικό της κενό.
Θέλουμε να φέρουμε επενδύσεις και απασχόληση, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης. Είναι ευκαιρία να βγει η Ελλάδα από τη «διπλή παγίδα» που έχει πέσει, δηλαδή τα κενά στις επενδύσεις και στην απασχόληση. Δεν θέλουμε ανάπτυξη 1%, που έλεγε επί χρόνια το ΔΝΤ, αλλά υψηλότερη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα έργων που θέλει να εντάξει η κυβέρνηση στο Ταμείο Ανάκαμψης παρουσίασε, εξάλλου, ο κ. Πατέλης: το μεγαλύτερο εγχείρημα αναδάσωσης της χώρας, με φύτευση 30 εκατ. δένδρων, τη δημιουργία μόνιμου εθνικού παρατηρητηρίου πανίδας και χλωρίδας, την ανάπτυξη δικτύων 5G (η δημοπράτηση των αδειών θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα), ένα εκτεταμένο πρόγραμμα κατάρτισης για την καταπολέμηση των διακρίσεων, την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών με νέες, συνδεδεμένες με την ΑΑΔΕ και την προσβασιμότητα των μνημείων σε άτομα με αναπηρία.
Ο κ. Αργυρού διευκρίνισε, εξάλλου, ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερα για τη χώρα.
Πηγή
Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020
Αναδασώσεις, απολιγνιτοποίηση, ''εξοικονομώ'' και ψηφιοποίηση με το ταμείο Ανάκαμψης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου