Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Η επόμενη μέρα των γερμανοβρετανικών σχέσεων


3/7/2021

Θετικό αντίκτυπο άφησε η συνάντηση Μέρκελ-Τζόνσον για την μετά-Brexit αλλά και μετά-Μέρκελ εποχή. Μνημόνιο συνεργασίας επισφραγίζει την ισχυρή σχέση των δύο χωρών.

Ήταν η τελευταία επίσκεψη της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και πριν από την αποχώρησή της από την ενεργό πολιτική, στο Λονδίνο.Ήταν επίσης η 22η επίσκεψή της από την εκλογή της στην καγκελαρία το 2005, τότε επί Τόνι Μπλερ. Στο επίκεντρο των επαφών με τον Βρετανό ομόλογό της βρέθηκαν πολλά θέματα, από την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι το μέλλον των γερμανοβρετανικών σχέσεων στην μετά-Μπρέξιτ και μετά-Μέρκελ εποχή.

Η καγκελάριος Μέρκελ είχε διαχειριστεί με ψυχραιμία και υπομονή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Brexit, αν και επανειλημμένως μιλούσε για καταδικασμένη πορεία των σχέσεων, αν το Ηνωμένο Βασίλειο φύγει από τους κόλπους της ΕΕ. Αυτό φάνηκε από τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που κράτησαν σχεδόν 5 χρόνια, ενώ ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί.

Όμως τώρα βλέπει κανείς μια βιασύνη και από τις δύο πλευρές. Η μεν Γερμανία σε τρεις μήνες χάνει την καγκελάριο Μέρκελ μετά από16 χρόνια ήταν στο τιμόνι της πολιτικής σκηνής της χώρας. Η δε Βρετανία θέλει να εκμεταλλευτεί την παρουσία της γνώριμης Μέρκελ και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια, ασχέτως του επερχόμενου διαδόχου στη καγκελαρία.

Βαθύτερες οι σχέσεις Γερμανίας-Ηνωμένου Βασιλείου

Η χθεσινή συνάντηση του Μπόρις Τζόνσον με την Άγκελα Μέρκελ ήταν κάτι περισσότερο από πειράγματα για το αποτέλεσμα του ποδοσφαιρικού αγώνα, το μέλλον των Βρετανών ταξιδιωτών και το εμπόριο που τέθηκαν χθες επί τάπητος στην συνάντηση των δυο πολιτικών αρχηγών.

Το θετικό αποτύπωμα της χθεσινής συνάντησης είναι εμφανές, με την Άγκελα Μέρκελ να εμφανίζεται πιο ελαστική ακόμα και για το θέμα του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, που αποτελεί «πηγή του κακού» για τις διμερείς σχέσεις, καθώς πρέπει να διατηρηθούν οι ισορροπίες και με την ΕΕ. Οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Γερμανίας είναι βαθύτερες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, πέρα από την ΕΕ. Ο Μπόρις Τζόνσον μεταξύ άλλων υπενθύμισε χθες ότι η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τριβές, ειδικά τώρα που το νησί βρίσκεται τελείως μόνο του. Και η Γερμανία γνωρίζει όμως καλά ότι απέναντι στις προκλήσεις, όπως την κλιματική αλλαγή, την Κίνα και τη Ρωσία η Βρετανία μπορεί να μην είναι πια μέλος της ΕΕ, είναι όμως σύμμαχος.


Μνημόνιο συνεργασίας

Χαρακτηριστικό της θέλησης των δύο χωρών να εδραιώσουν τη στενή σχέση τους στη μετά-Brexit εποχή, είναι ότι πριν από τρεις ημέρες οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο κρατών, Ντόμινικ Ράαμπ και Χάικο Μάας, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, το οποίο θα δεσμεύει και τις επόμενες κυβερνήσεις.

Από την πλευρά του ο βρετανικός τύπος σήμερα αποχαιρέτησε την Μέρκελ με εκτενή αφιερώματα για την πορεία της στην πολιτική σκηνή. Αναγνωρίζουν με σεβασμό την ισχυρή πολιτική της παρουσία αλλά με πικρία αναφέρουν ότι ίσως η αδιάλλακτη στάση της ειδικά την τελευταία δεκαετία στα θέματα του μεταναστευτικού και της λιτότητας ήταν εκείνα που ώθησαν τους Βρετανούς ψηφοφόρους να στηρίξουν την επιλογή του Brexit.

Πηγή Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου