Κυριακή 24 Απριλίου 2022

'Εβρος: «Το ποτάμι της ντροπής»


18/4/2022

Στη διαδικτυακή σελίδα της η εβδομαδιαία εφημερίδα Zeit φιλοξενείμακροσκελές ρεπορτάζ για το «ποτάμι της ντροπής», όπως είναι και ο τίτλος του, τον Έβρο. Σύμφωνα με το άρθρο ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες πνίγονται στην προσπάθειά τους να περάσουν από την τουρκική πλευρά, στην άλλη όχθη, την ελληνική, για να ζητήσουν άσυλο από χώρα της ΕΕ. Η συντάκτρια επισκέφθηκε την περιοχή του Έβρου, μίλησε με ανθρώπους και οργανώσεις, αλλά δεν πήρε άδεια από την αστυνομία και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να επισκεφθεί την παραμεθόριο με την Τουρκία, εκεί που έχει χτιστεί το πανύψηλο σιδερένιο τείχος. Σημειώνει επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών απαγόρευσε να γίνονται έρευνες και όποιος δημοσιογράφος δεν τηρήσει την απαγόρευση, τον περιμένουν σοβαρές συνέπειες.

«Από τότε που χτίστηκε το τείχος η κατάσταση στον Έβρο έχει ηρεμήσει μόνο φαινομενικά» επισημαίνει. «Ναι μεν παντού στην Ευρώπη οι Ουκρανοί πρόσφυγες γίνονται δεκτοί και περιθάλπονται, από την περιοχή του Έβρου όμως δεν ακούγεται τίποτα. Ο λόγος δεν είναι ότι κανείς πλέον δεν προσπαθεί να διασχίσει το ποτάμι, αλλά διότι έχει επιβληθεί απαγόρευση ειδήσεων από εκεί, που επηρέασε και την κι αυτήν την έρευνα».  Στην Ιατροδικαστική Σχολή της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Αλεξανδρούπολης η συντάκτρια συνομίλησε με τον ιατροδικαστή Παύλο Παυλίδη. «Ίσως να μην υπάρχει κανένας άλλος που να διερεύνησε με τόση ακρίβεια τα ίχνη των νεκρών στον Έβρο» σημειώνει. «Τα προηγούμενα 2 χρόνια στο υπόγειο του κτηρίου, εξέτασε πάνω από 500 ανθρώπους που πνίγηκαν περνώντας τον Έβρο. Σχεδόν όλοι τους ήταν πρόσφυγες από την Τουρκία, καθοδόν προς την ΕΕ. Οι περισσότεροι, όπως λέει, ήταν στο απόγειο της προσφυγικής κρίσης του 2015/2016».

 
Η συντάκτρια μεταφέρει την υπόθεση του Παυλίδη ότι τα τελευταία χρόνια στην Ιατροδικαστική Σχολή της Αλεξανδρούπολης κατέληξε ένα μικρό μόνο ποσοστό εκείνων που πνίγηκαν στoν Έβρο και εντοπίστηκαν τυχαία από ψαράδες και κυνηγούς. Και εξ αυτών μόνο εκείνοι που μεταφέρθηκαν από την αστυνομία για ταυτοποίηση στοιχείων. «Τον περασμένο Φεβρουάριο 19 άνθρωποι πέθαναν από το κρύο σε παγκάκι από την τουρκική πλευρά του ποταμού» γράφει.

«Οι τουρκικές αρχές ρίχνουν την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση, επειδή οι Έλληνες μεθοριοφύλακες απωθούν τους παράτυπους πρόσφυγες πίσω στην τουρκική πλευρά. Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μιταράκης αποκρούει τις κατηγορίες ως "ψεύτικη προπαγάνδα". Λόγω της απαγόρευσης ειδήσεων γίνεται δύσκολη σχετική έρευνα. Ακόμη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν μπορούν παρά να μαζεύουν στοιχεία και μαρτυρίες για δομικές παραβιάσεις του νόμου στα σύνορα. Η Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ για τους Πρόσφυγες μέτρησε πάνω από 540 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων, τα λεγόμενα pushbacks, από την Ελλάδα προς την Τουρκία. Αλλά πολλά περιστατικά δεν καταγγέλλονται σύμφωνα με τον Φιλίπο Γκράντι, Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες». Τέλος η Γερμανίδα δημοσιογράφος κάνει αναφορά και στις ευθύνες της ΕΕ. «Δύσκολα μπορεί να κρυφτεί ότι η ΕΕ ανέχεται την αυθαιρεσία και τη βία στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης προκειμένου να κρατηθούν μακριά οι πρόσφυγες. Οι μαρτυρίες εκατοντάδων που μετά από επαναπροωθήσεις ρωτήθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μαρτυρούν ένα ανησυχητικό πρότυπο συμπεριφοράς απειλών, εκφοβισμού, βίας και ταπείνωσης, όπως περιγράφει ο Γκράντι».

Πηγή Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου